Proč jíst jablko každý den: Podpoří hubnutí i mozkové funkce

Jablko by mělo být součástí jídelníčku každý den. foto Shutterstock

Ač je to jedno z nejznámějších a nejčastěji pěstovaných druhů ovoce u nás, s jeho konzumací už to taková sláva není. Přitom lidskému organismu velice prospívá.

Jablka obsahují více než třicet různých minerálních látek a stopových prvků , které mohou příznivě ovlivnit celou řadu procesů v našem těle. Posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce a cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi . Z vitaminů jsou to A, C, E, G, K, provitamin A a vitaminy skupiny B , dále ve větší míře draslík, hořčík, vápník, sodík a fosfor .

Na respirační infekce

Velmi vhodným podpůrným prostředkem je jablko při angínách a angínách. V kombinaci s bylinnými čaji urychluje uzdravení. Výborně pomáhá na kašel, chrapot a horečku i jablečný sirup. Uklidňuje a celkově posiluje oslabený organismus a chutná i dětem. Denně se užívají tři čajové lžičky. Připravíme ho z kilogramu jablek , kterou nakrájíme a vaříme doměkka v litru vody. Poté pečlivě dochutíme a do šťávy přemícháme s polévkovou lžící a znovu vaříme do chvíle, kdy začneme šťávu houstnout. Vzniklý sirup nalijeme do skleniček a uchováváme v chladu a temnu.

Na průjem i zácpu

Jablka příznivě regulují zažívání. Při zácpě mají lehce projímavé účinky, při průjmových onemocněních naopak „staví“ a napomáhají regeneraci střevní mikroflóry. Navíc pektin (rozpustná vláknina), kterého mají jablka více než jiné ovoce, v žaludku bobtná a vážím si na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky. Také snižuje hladinu krevního tuku a cholesterolu. Musí být ale konzumován v syrovém stavu, varem se totiž mění na dobře známý rosol.

Pro štíhlou linii

Čerstvé jablko tvoří až 80 % vody, takže je ideální dietní potravina. Součástí některých diet bývá jeden „pročišťující“ jablečný den v týdnu. Zařadit by ho měli do své životosprávy i lidé s vysokým krevním tlakem, onemocněním ledvin a srdce. Jablka obsahují také fruktózu neboli ovocný cukr, který se v těle rozkládá mnohem pomaleji než řepný, takže hladina cukru v krvi je stabilnější a je tudíž ovocnější pro diabetiky.

 Jablková kosmetika

Čisticí maska: Nastrouháte jedno větší jablko a nanesete na obličej a dekolt, kde necháte dvacet minut působit. Potom opláchnete a ošetříte krémem. Maska dobře čistí a natahuje póry, hydratuje pokožku a dodává jí vitamíny.

Výživná maska: Jablko nastrouháte na jemném struhadle, smícháte se lžící zakysané smetany a dvěma kapkami citronu. Naneste na pokožku a necháte dvacet minut působit. Poté omyjete vodou.

Text: Gabriela Zelinková, foto: Shutterstock

Proč jíst jablko každý den: Podpoří hubnutí i mozkové funkce