Kamna dělají chalupu
Topit v chalupě kamny na dřevo či jiná tuhá paliva je často nejen romantické, ale i praktické. Dřevo lze dovézt rovnou z lesa, uhlí či pelety bývá kde skladovat, teplo z kamen je levné.
Romantika praskání dřeva z kamen i žhnoucí plamen za sklem je jedna věc, pracnější udržování ohně a méně komfortu oproti topení plynem či elektřinou je věc druhá. Na chalupě se však s trochou nepohodlí obvykle smíříte, zvláště když k ní třeba kachláky, krb nebo kuchyňský sporák tradičně patří. Při vší úctě k tradicím by však byla škoda nevyužít veškeré výhody a přednosti moderních topidel na trhu, kde lze najít mnoho alternativ k tradičním kamnům, která dosluhují, nevyhovují nebo už v domě dávno nejsou, zatímco komín přímo volá po tom, aby znovu sloužil.
Revize komína
Komínem ostatně vždy začněte, ať už chcete využít ten nepoužívaný, nebo se chystáte nahradit staré „petry“ něčím modernějším. Je potřeba vnitřek komína vyčistit, ten nepotřebný v ideálním případě zkontrolovat kamerou, prověřit funkčnost veškerých dvířek a případně je nahradit bezpečnými a funkčními (návod najdete na našem webu v článku Komínová dvířka) a ověřit změřením průměru roury, zda se parametry komína shodují s požadovanými hodnotami vámi vybraných kamen.
Bezpečnost komína, např. jeho těsnost, dostatečnou délku či vyloučení možnosti, že je do něj zazděný trám, je bezpodmínečně nutné zajistit ještě dřív, než začnete topit. Povolejte na odbornou revizi kominíka, doklad od něj potřebujete přinejmenším pro případné plnění pojistné události. A u starých komínů nepodceňujte možnost často neuvěřitelného rizika, kterého se neodbornými zásahy lidé v minulosti dopouštěli. Od komína hoří domy bohužel až příliš často.
Průměry otvorů
Optimální odtah spalin je při topení tuhými palivy důležitý a i u sebelepších kamen může dělat problémy například mokré dřevo, nekvalitní uhlí či provlhlé nebo příliš prašné pilinové brikety. Podmínky pro co nejlepší hoření mohou tyto potíže částečně řešit.
U kamen jsou z tohoto hlediska dva důležité údaje. Jedním je průměr kouřovodu (roury), který je z plechu a propojuje kamna a vstup do komína. Mívá nejčastěji v průměru 12 nebo 15 mm (méně často i jiné rozměry), a nakupujete-li roury, musíte „zkoordinovat“ průměry rour, kolen, ochranných „růžic“ ke vstupům do komínů a dalších doplňků. Stará kamna typu „peter“ mívala nejčastěji průměr rour 12 mm a tomu odpovídala i velikost komínových vstupů do stěn. Krbová kamna mají jiný způsob spalování, a proto i většinou širší průměry spalinových rour. Existují sice regulace, tzn. nástavec v podobě roury nebo kolena, který je na jedné straně užší a na druhé širší, ale není to moc dobré řešení, může dělat problémy. Proto je mnohdy nutné velikost komínového vstupu zvětšit, což není nijak složitý zásah do zdiva.
Máte správný komín?
Různé typy kamen vyžadují i odpovídající průměr samotného komína, aby měla zajištěn správný odtah. Příliš široký komín se dlouho ohřívá, nemá vzhledem ke kamnům dostatečný tah, kamna mohou kouřit. Nedostatečný průměr komína naopak způsobuje úniky nadměrně horkých spalin. Odlišnost skutečného průměru od toho požadovaného se nijak projevit nemusí, ale jakmile nastanou problémy, budete je muset pracně řešit.
Jak jim předejít? Buď volbou odpovídajících kamen, nebo co nejvíce se blížících požadovanému průměru komína, nebo vyvložkováním, případně vyfrézováním komína stávajícího. Bude to něco stát, ale budete mít klid.
Text: Richard Guryča
Foto: se svolením firem Morso, OBI, Thorma Kerpen, Želetavská kamna, Ecoflame