Kamenná kuchyně pod „pergolou“
Majitelé říkají stavbě na zahradě „pergola“, i když to není zcela přesné. Jde o zastřešenou letní kuchyni. V ní se dá v teplých dnech a večerech posedět, povídat a přitom hodovat.
Přáním mladé dvojice bylo postavit na pozemku, kde měl vyrůst jejich nový dům, relaxační kout s krbem a udírnou. Takové bylo zadání pro firmu Hrdina & České pískovce. Majitelé vzpomínali na dovolenou ve Francii, kde viděli kuchyni, kterou si vybrali jako vzor. Měli i jasnou představu o její funkci – pod střechou bude muž u stolu pracovat na notebooku a občas zkontroluje děti hrající si na zahradě. „Pergola“ měla být připravena i pro chvíle odpočinku. K tomu bude sloužit dobře vybavená kuchyně.
Vyrostla za šest týdnů
Stavba začala nakreslením plánku. Pak došlo na základy a přivedení elektřiny a vody. Základovou desku s půdorysem 4,5 x 4,5 metru stavěla stejná firma, která připravovala základy pro dům. Když bylo hotovo, přijeli kameníci.
„Nejprve jsme přivezli hromadu velkých bloků labského pískovce, které se na místě opracovávaly,“ říká Tomáš Hrdina, specialista na stavbu zahradních kuchyní. „Z kamenů se dělala podlaha, obvodové zdi i samotná kuchyně s krbem a udírnou. Pod pracovní deskou se nalézají dvě skříňky – za jedněmi dvířky je schovaná lednice, za druhými je prostor pro uložení sudu s pivem. Součástí sestavy jsou dva výklenky na dřevo, poličky a nika na nezbytné drobnosti a samostatně stojící lavička.“
Kamenické práce trvaly tři týdny, pak nastoupili tesaři. Ti stavbu zaměřili, připravili trámy na krov, který sestavili až na místě. Nakonec se pokrývala střecha. Zahradní kuchyně byla hotova celkem za šest týdnů. Majitelé se nemuseli o nic starat. „Kuriozitou bylo, že pergola stála dříve než dům,“ upozorňuje pan Hrdina.
Až když byla zahradní stavba dokončena, usazovaly se na přání majitelů dva velké kusy pískovce, které dnes v zeleni tvoří další zajímavý prvek. Výsadba rostlin dílo završila.
Připomíná dovolenou
Majitelka stavbu hodnotí: „Ještě teď se divím, že se z takové hromady kamení dá vůbec něco udělat. Každý, kdo k nám přijde na návštěvu, kuchyni obdivuje. Nám připomíná atmosféru přímořského letoviska. Rádi v ní odpočíváme a užíváme si pohodu. Jsme moc spokojeni.“
Text: Martina Lžičařová
Foto: foto archiv