Kam s letní úrodou?
Na zahradě čeká, až je očešeme, otrháme nebo vytáhneme ze záhonku, zralé ovoce a zelenina. Pokud jich není „jednou do pusy“, vyvstává nerudovská otázka: Kam s nimi? nebo spíše: Do čeho s nimi?
Záleží na tom, jak velká úroda je a zda se jedná o ovoce a zeleninu, které hned spotřebujeme, nebo je budeme chtít na kratší či delší dobu uskladnit. Zvlášť opatrně si počínáme u měkkých a choulostivých plodů (například malin), které zbytečně nepřendáváme z jedné nádoby do druhé. Ideální jsou malé košíky nebo ošatky z dřevěného loubku, do kterých je trháme a v nichž je i servírujeme na stůl, případně ukládáme do chladničky. Ovoce se v nich neotlačí a má k němu přístup vzduch. Také jahody nenecháváme delší dobu ležet v košíku ve vysoké vrstvě. Jestliže nepočítáme s konzumací nebo zpracováním okamžitě po natrhání, rozložíme je na tác nebo do lísky.
Na sklizeň pevného ovoce jako jablka, hrušky a další si vezmeme proutěný nebo drátěný koš, ve kterém ho můžeme po dobu průběžné konzumace ponechat. Na stůl ho pak podáváme v nízkých ošatkách, v dřevěných mísách a drátěných košících.
Na zeleninu a pevné ovoce, které chceme mít v kuchyni po ruce, se hodí také tašky z pratelného papíru Uashmama. Jsou prodyšné, barevné a dobře vypadají.
Pro dlouhodobé uložení ovoce a zeleniny jsou ideální papírové nebo dřevěné lísky, případně i nižší krabice či bedny. Měly by mít přístup vzduchu, což zajistí mezery mezi prkénky nebo vyvrtané díry. Umístíme je do tmavé chladnější suché místnosti. Kořenová zelenina naopak vyžaduje vlhké prostředí, mrkvičku a další kořenovou zeleninu proto zastrkáme do vlhkého písku v pevné dřevěné bedně, umístěné ve tmě a chladu.
V oddělených vrstvách
Ukládáme-li ovoce do vyšší krabice nebo bedny na delší dobu, je dobré proložit jednotlivé vrstvy papírem. Zdravé ovoce se tak snadno „nenakazí“ případnou plísní nebo hnilobou od špatných plodů.
Na stůl servírujeme jablka a hrušky v drátěných košících nejrůznějších tvarů (Bella Rose)
V nízké ošatce plody pěkně rozložíme, aby se nepomačkaly (Almara Shop)
Zeleninu můžeme mít v kuchyni v košíku z pratelného papíru (Uashmama)
Hlubší košíky se hodí na česání i krátkodobější uložení pevného ovoce (Kika)
Vzdušné drátěné košíky kulatých, oválných i hranatých tvarů jsou vhodné především na zeleninu
Text:Iva Tvrzová
foto: archiv firem