Kaki – pokrm bohů
Určitě jste se už s tímto ovocem v obchodech setkali. Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii.
Výhodou je jeho pohodlná konzumace. Kaki se snadno loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro vaši kuchyni: využijete jej při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin.
Ovoce má velkou výživovou hodnotu s vysokým podílem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Pochutnat si na něm můžete během podzimu – od poloviny října do Vánoc.
4 kaki
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citrónová kůry
½ lžíce vanilkové esence
215 g krystalového cukru
750 g přírodního sýru Philadelphia nebo žervé
125 g rozpuštěného másla
250 g rozdrcených máslových sušenek
300 ml kysané smetany
Předehřejeme troubu na 160 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme na 30 minut vychladit do chladničky. Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citronovou kůrou, moukou a postupně přidáváme vejce. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 – 90 minut. Pak necháme vychladnout. Hotový cheese cake podáváme studený.
Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami
3 kusy kaki
600 g vepřové panenky
1 kg brambor
bazalka
tymián
šalvěj
grilovací koření
sůl
2 cl rumu nebo brandy
lžíce medu
Maso nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme asi 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM