Jó, třešně zrály…
Třešně patří u nás k velmi oblíbenému ovoci a také prvnímu, které začátkem léta dozrává. Existuje jich mnoho druhů, jak v barvě (žluté, jasně i temně červené), tak ve velikosti a tvrdosti.
Třešně nejlíp chutnají čerstvé, právě natrhané, ale jsou výborné i v nejrůznějších moučnících a jako náplň teplých sladkých pokrmů – nákypů, bublanin, knedlíků. Na jakékoliv ovocné knedlíky se mi osvědčilo výborné a jednoduché tvarohové těsto: jen měkký tvaroh, balený ve stříbře, a poloviční množství polohrubé mouky. Už nic, jen špetka soli. S těstem se dobře pracuje, nelepí se, je nadýchané. Tvaroh si s ovocem dobře rozumí i v jiných pokrmech, přidávat ho můžeme do nákypů, bublanin i do moučníků.
Labužníkům se nabízí i nepřeberné množství různých koláčů s třešňovou náplní – jejich příprava je většinou jednoduchá. Oblíbené jsou hrníčkové recepty, lehká těsta s jogurtem, všechny může završit sladká drobenka. My vám ale nabízíme k ochutnání možná trochu méně známé recepty.
Červené plody můžeme také zavařovat – jsou z nich chutné kompoty, džemy i šťávy.
Třešně nejsou jen chutné, ale i zdravé. Dobře vyzrálé plody mají vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A, některých z vitaminů B a minerálních látek. Obsahují i výrazné množství fosforu, který je důležitý při stavbě kostí a zubů, a jsou dobrým zdrojem draslíku. Mohou působit preventivně proti dně.
Rýžový nákyp
200 g rýže, 800ml mléka, sůl, 500 g třešní, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g pískového cukru, vanilkový cukr, citronová šťáva, tuk na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pečicí formy
Propláchnutou rýži zalijeme mlékem, osolíme, uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Tvaroh utřeme se žloutky, přidáme polovinu cukru, vanilkový cukr, citronovou šťávu, vypeckované třešně a rýžovou kaši. Z bílků ušleháme sníh, po částech přidáme zbylý cukr a do tuha vyšleháme. Vmícháme do rýžové směsi. Tu rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Nákyp podáváme teplý, pocukrovaný nebo politý ovocnou omáčkou či sirupem.
Třešňová bublanina
500 g třešní, 80 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 200 ml kefíru, 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva
Do mísy nalijeme rozehřáté máslo, přidáme cukr, vejce a kefír. Ručním šlehačem ušleháme do hladké hmoty. Přidáme mouku a prášek do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme do pekáče (35 x 25 cm) vyloženého pečicím papírem. Zralé třešně, obalené v mouce (aby nepropadly těstem na dno) klademe rovnoměrně na těsto. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut. Podáváme vychladlé, ozdobené lžičkou kysané smetany nebo přelité ovocnou omáčkou.
Třešňová omáčka
250 g vypeckovaných třešní, 3 lžíce krupicového cukru, 1- 2 lžíce vody
Třešně dáme do kastrolu, zasypeme cukrem, zalijeme vodou (případně i trochou griotky) a vaříme tak dlouho, až tekutina zhoustne. Omáčku používáme na přelití moučníků, nákypů nebo ovocných knedlíků.
Sněhový nákyp
3 – 4 vejce, 80 g cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g strouhanky, 20 g cukru, 350 g třešní, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací formy, třešňová šťáva
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme mleté ořechy, strouhanku a vmícháme tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty rozetřeme do vymazané a vysypané zapékací formy, poklademe vypeckovanými třešněmi a přikryjeme zbytkem sněhové hmoty. Pečeme pomalu ve středně teplé troubě do růžova. Nákyp podáváme jako teplý nebo studený dezert, politý třešňovou šťávou.
Koláč s tvarohem a třešněmi
těsto: 100 g másla, 125 g cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 vejce, 150 g hrubé mouky, 50 g škrobové moučky, lžička prášku do pečiva; náplň: 500 g třešní, 4 vejce, 150 g másla, 150 g cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 750 g netučného tvarohu, 100 g škrobové moučky
Máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme vejce, mouku smícháme se škrobem a s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do máslem vymazané pečicí formy (o průměru 28 cm) a 20 minut pečeme. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Do máslové hmoty vmícháme tvaroh, přidáme sníh z bílků, škrobovou moučku a vypeckované třešně. Umíchaný tvaroh naneseme na předpečený koláč a pečeme ještě dalších 50 minut. Necháme dojít 10 minut ve vypnuté troubě.
Smažené třešně
500 g zralých pevných třešní se stopkou, 2 vejce, 1 lžička pískového cukru, 100 ml bílého vína, asi 120 g polohrubé mouky, tuk na smažení, vanilkový cukr
Vejce s cukrem ušleháme, postupně přidáváme víno a mouku a promícháme na hustší těstíčko, které necháme půl hodiny odležet. Pak do něj namáčíme omyté a osušené třešně a hned smažíme v horkém tuku do zlatova. Osušíme v papírové utěrce, podáváme pocukrované.
Zavařené třešně
3000 g třešní, 500 g medu, 350 g cukru, kousek skořice, 5 hřebíčků
Odpeckované třešně dáme do kastrolu, přidáme med, cukr, koření a přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut. Po vychladnutí přidáme skleničku rumu. Dáme do sklenic, uzavřeme a uložíme na chladném místě. Zavařené třešně používáme v zimě do koláčů nebo perníků.
Třešňovo-angreštový džem
400 g třešní, 400 g višní, 300 g nedozrálého angreštu, želírovací cukr 2:1, 1 citron, 3 polévkové lžíce griotky
Omyté třešně a višně vypeckujeme, rozmělníme v mixéru a dáme do hrnce. Omytý angrešt zbavený okvětí a stopek rozmělníme v mixéru a přidáme do hrnce. Směs zvážíme, přidáme poloviční váhu želírovacího cukru a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tři minuty. Přimícháme griotku. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, sebereme ji. Jestliže je džem dost hustý (kápneme na talířek, džem by měl ztuhnout a nestékat), plníme ho do skleniček. Uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme vychladnout.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK