Jemná a lehká mozzarella
Rajská polévka s mozzarellou
na 1 porci: 1 červená cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 mozzarella Galbani, ½ konzervy rajského protlaku, 1 lžíce oleje, třtinový cukr, sůl, mletý černý pepř, bazalka
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Hodíme ji na hodně rozpálený olej (může být i olivový). Hned po osmažení dozlatova ji zalijeme najemno nakrájenými loupanými rajčaty z plechovky. Osolíme, opepříme a přidáme nejlépe čerstvou bazalku nasekanou najemno. Povaříme 10 – 15 minut tak, aby rajčata byla uvařená a přitom pořád v kouscích. Přidáme protlak, cukr a dokořeníme podle chuti. Polévku podáváme s mozzarellou, nakrájenou na jemné kostičky, nebo osmaženou houskou. Můžeme použít i obě varianty najednou. S mozzarellou podáváme polévku horkou. Sýr tak uvolní šťávu, což chutná výborně.
Pečený plátek lilku s barevnou oblohou
2 červené papriky, 6 plátků mozzarelly Galbani, 1 stroužek česneku, 1 svazek špenátových listů, 1 – 2 špetky bílého pepře, 1 lilek, 1 hrneček panenského olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, 1 špetka soli
Lilek rozkrojíme podélně na třetiny. Každou třetinu opět rozkrojíme podélně, ale nedokrojíme, abychom silný plátek rozložili jako knihu. Opatrně potřeme olivovým olejem, lehce osolíme a na velké ploché pánvi opečeme z obou stran. Pečeme zvolna do zlatavé barvy. V troubě na roštu mezitím opékáme masité červené papriky vcelku. Otáčíme je, dokud se nezačnou dělat puchýřky. Horké papriky vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily, poté slupku sloupneme malým nožíkem a vyndáme semínka. Papriky také nakrájíme podélně na širší pruhy, pokapeme olejem, jemně osolíme a zakápneme balzamikovým octem. Špenátové listy vkládáme po jednom do vařící vody a hned vyndáváme, abychom zachovali tvar listu. Dáme je do větší mísy, kde je pokropíme olejem, ve kterém jsme rozmíchali malinko česneku, osolíme a opepříme. Na střed opečeného lilku klademe kolečka mozzarelly, pouze lehce osolená a zakápnutá olivovým olejem. Po stranách klademe listy špenátu a proužky červené papriky. Pečený plátek lilku s barevnou oblohou podáváme s česne-kovou či bylinkovou bruschettou.
Salát Caprese
Mozzarella Galbani, čerstvá rajčata, čerstvá bazalka, olivový olej, pepř a sůl
Mozzarellu nakrájíme na plátky. Čerstvá rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně silné plátky jako mozzarellu. Střídavě jimi pak poklademe talíř. Přidáme několik lístků čerstvé bazalky, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem. Hotový salát můžeme podávat s pečivem jako předkrm nebo lehkou večeři.
Letní sendvič
1 středně velká bageta, 1 – 2 rajčata, 1 mozzarella, trochu másla, bazalkové pesto, rukola
Bagetu rozkrojíme, jednu stranu lehce potřeme máslem. Mozzarellu a rajče nakrájíme na stejně široké plátky a naklademe na bagetu. Pokapeme bazalkovým pestem a ozdobíme rukolou. Pak přiklopíme druhou polovinou bagety a podáváme.
Zapečená paprika s kuskusem, mozzarellou a rajčaty
1 hrnek zeleninového vývaru, 1 hrst kuskusu, 1 špetka soli, 2 červené papriky, 100 g mozzarelly Galbani, 1 hrst černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, 1 rajče
Kuskus zalijeme vývarem a necháme asi 10 minut stát. Papriky si mezitím rozkrojíme na poloviny, očistíme, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly. Rajče a mozzarellu nakrájíme na kostičky a smícháme s kus-kusem. Pro milovníky oliv přidáme do směsi olivy rozkrojené na poloviny. Osolíme podle chuti. Hotovou směsí naplníme papriky a dáme je do trouby na 30 minut zapéct.
Zapečená mozzarella s rajčaty
mozzarella, rajčata, olivový olej, bylinková sůl
Mozzarellu a rajčata pokrájíme na stejně velké plátky a narovnáme do zapékacího pekáčku, vytřeného olivovým olejem. Zlehka osolíme bylinkovou solí, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 180 °C asi na 20 minut zapéct.
Text Martina Lžičařová, foto Galbani a Shutterstock