Jak vybrat domácí vinotéku
Ne nadarmo se říká, že víno je nápoj králů. Tlumené světlo svíček, teplo z praskajícího krbu a v ruce sklenka dobrého vína je pro mnoho lidí ideální představou o poklidném večeru i v současné době. Pokud chcete mít zásoby správně skladovaného vína vždy rychle po ruce, je pro vás ideálním vybavením domácí vinotéka.
Když se rozhodnete obohatit svou domácnost o tento stylový spotřebič, měli byste se při jeho výběru zaměřit na několik důležitých faktorů. Důležité je ujasnit si, jak velkou kapacitu vinotéky budete potřebovat, do jakého typu chlazení chcete investovat a zda využijete jednozónovou či vícezónovou vinotéku.
Jednozónová nebo dvouzónová vinotéka?
Důležitým parametrem, nad kterým se musíte při výběru vinotéky zamyslet, je počet zón, kterými by měla být vaše vinotéka vybavena. Mezi nejrozšířenější typy patří jednozónové a dvouzónové vinotéky. Pokud plánujete skladování pouze bílého nebo pouze červeného vína, je pro vás vhodnější vinotéka jednozónová (nepřicházíte o kapacitu kvůli použití přepážky). V opačném případě preferujte vícezónové domácí vinotéky, u kterých můžete regulovat teploty v jednotlivých zónách odděleně. Snadno tak můžete skladovat více druhů vín v jedné vinotéce, aniž byste museli slevit z rozdílných potřebných nároků na jejich uskladnění.
Na trhu jsou k dostání také třízónové vinotéky, které využijete zejména na archivaci vín. Při té byste měli myslet zejména na dva nejdůležitější faktory, kterými je čas a stálost teploty. Archivace vína je dlouhodobá záležitost a teplotou při jeho skladování můžete výrazně ovlivnit chuť. V udržování stálé teploty přináší vinotéka oproti klasickému sklípku výraznou výhodu. Stačí ji jen zbytečně neotvírat.
Kapacitu volte čistě podle chuti
Důležité je přeměřit prostor, kam chcete domácí vinotéku umístit, je třeba brát v potaz i možnost odvodu tepla ze zadní části lednice. V současnosti si můžete pořídit i vinotéku vestavěnou a stylově tak doplnit interiér vaší kuchyně. Pokud nejste omezeni prostorem, záleží už jen na vás, jakou kapacitu vinotéky si vyberete. Na trhu jsou k dispozici od těch nejmenších na několika málo lahví vína až po vinotéky, které svou kapacitou uspokojí i ty největší fajnšmekry a pojmou přes sto lahví. Větší vinotéka však rozhodně nemusí znamenat větší spotřebu.
Způsob chlazení ovlivňuje cenu
Způsob chlazení je velice důležitým parametrem, který zásadním způsobem ovlivňuje cenu za provoz vinotéky. Kompresorové chlazení je technologie používaná u všech chladniček a mrazáků. Používá se zde chladivo R 600, které zchladí potraviny a nápoje během několika desítek minut a spotřeba energie je zde třetinová v porovnání s termoelektrickými modely. Vyšší pořizovací cena tohoto způsobu chlazení se vám tak rozhodně navrátí v průběhu provozu samotné vinotéky.
Termoelektrické chlazení naopak vyniká nízkou pořizovací cenou díky absenci chladiva a zajišťuje také nehlučný provoz bez vibrací. Spotřeba je zde však následkem toho vyšší a zákazník musí počítat i s nižším chladícím výkonem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: PHILCO