Jak si vybrat cedník?

bílý smaltovaný cedník

Bílý smaltovaný cedník s podstavcem si můžeme při cezení postavit do dřezu. Foto: Shutterstock

K praktickým pomůckám, které by v kuchyni neměly chybět, patří cedníky a sítka. Pokud pravidelně a často vaříme, vyplatí se mít jich i více typů.

Cedníky a síta vybíráme především podle účelu, kterému mají sloužit. Tomu odpovídá jejich tvar, velikost, způsob držení, ale i velikost a hustota otvorů. Materiálem může být nerezová ocel, ocel s tmavým povrchem, smaltovaný plech, mosaz, silikon, polypropylen i další plasty.

plastový cedník

Cedník s podstavcem Cosmo značky Blim Plus je z polypropylenu (foto: Ignaz Rösler)

Základní výbava

V kuchyních většinou nechybí dva či tři základní cedníky – malé kovové nebo plastové sítko s hustší síťovinou, lžíce-cedník na vybrání určitých kousků z hrnce a pak větší cedník v provedení buď s jedním držadlem a háčkem na opření, nebo jako mísa na nožičkách či s podstavcem se dvěma uchy. Cedník s držadlem je vybaven hustší či řidší síťovinou, cedník na podstavci má dno a stěny perforované spíše většími otvory. Hustší síťovina se hodí při výrobě sirupů, pasírování vařené zeleniny a podobně, ta řidší s většími otvory zas na cezení těstovin nebo mytí a oplachování ovoce a zeleniny.

Praktický univerzální cedník

Výborným pomocníkem je univerzální cedník na hrnce různých velikostí. Stačí ho jen přidržet na nádobě a vodu z hrnce slít. Tak vám už z obsahu hrnce nic z pod pokličky nevyklouzne do dřezu. Na stejném principu je menší cedník na konzervy, jenž má podobu velmi mělké perforované misky, kterou stačí přiložit před otevřenou plechovku nebo malou nádobu.

univerzální cedník na hrnce

Univerzální cedník Presto se výborně hodí pro snadné cezení z hrnců o průměru 14 až 28 cm (foto: Tescoma)

Cedník na ovoce a zeleninu

Na oplachování je velmi šikovný komplet mísy a cedníku nebo mísa s otočným cedníkem. Mytí zeleniny tak provedeme mimo dřez, pak stačí pootočit cedník a vodu jednoduše přes něj slít. Prodává se i cedicí mísa s otvory pouze ve dně. Po cezení nasadíme přes otvory plné dno a nikde nebude kapat tekutina. Ovoce a zeleninu můžeme oplachovat i v plastovém nebo drátěném košíku přímo ve dřezu a pak je v něm nechat i okapat.

plastový košík na omývábí ovoce a zeleniny

Plastový košík pro omytí většího množství ovoce a zeleniny. Foto: Shutterstock

sada misky a cedníku

Sada misky a cedníku Apple Green z polypropylenu pro rychlé mytí, cezení a servírování má šikovně vymyšlený způsob cezení (foto: Ignaz Rösler)

Šetříme s místem

Nejen v malé kuchyni bude určitě vítaným pomocníkem skládací cedník. Je vyrobený ze silikonu, případně z kombinace silikonu a kovu. Po použití ho složíme naplocho a snadno uložíme.

Naopak pro cezení velkého množství potravin využijeme široký cedník do dřezu či nastavitelný koš na cezení. Díky jejich šířce je jednoduše položíme přes dřez.

skládací cedník

Skládací cedník ze silikonu a ušlechtilé oceli lze po použití složit naplocho a nezabere tolik místa (foto: Tchibo)

Cedník i mísa na ovoce

Cedník s nožičkami nebo podstavcem může také díky svému miskovitému tvaru a často i celkovému pěknému designu posloužit v kuchyni i jako zajímavá mísa na ovoce či zeleninu.

Text: Iva Tvrzová
Foto: Shutterstock a se svolením firem Tchibo, decoDoma, Ignaz Rösler, Tescoma, Lidl, Westwing, Potten & Pannen – Staněk

Jak si vybrat cedník?