Jak připravit kapra
Na vánočním stole se tradičně objevuje kapr. Ne každý si však libuje na smaženém kaprovi v trojobale z mouky, vajíčka a strouhanky, přitom receptů – a zajímavých – existuje tolik!
Netradiční kapr s hruškami
Na 4 porce potřebujeme: 600 g kapra, 2 hrušky, 1 paprika, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 hřebíčků, 125 g másla, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu
Kapra opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Poté osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet 5–10 minut. Hrušky oloupeme a spolu s paprikou zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme částí másla a vložíme porce kapra kůží dolů. Poklademe hruškami a paprikou, přidáme bobkový list, hřebíček a nové koření. Navrch položíme plátky másla. Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200 °C asi 20 minut. Podle potřeby můžeme do pekáčku přilít trochu horké vody a kapra přelít vypečenou šťávou. Podáváme s vařeným bramborem.
Kapr v pivním těstíčku
Na 4 porce potřebujeme: 600 g kapra (podkovy), 2 vaječné bílky, 160 g hladké mouky, 200 ml piva, 1 lžička cukru, drcený kmín, sůl, pepř, olej na smažení
Kapří podkovy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat. Poté jej osmažíme do zlatova. Podáváme s tradičním bramborovým salátem s majonézou.
Marinovaný kapr
Na 4 porce potřebujeme: 600 g kapra, 2 cibule, 4 bobkové listy, 9 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, kůra ze 2 citrónů, ocet, sůl, cukr, tymián
Očištěné a osušené porce kapra pečlivě obalíme v hladké mouce a opečeme do červena na pánvi na větším množství oleje. Vyjmeme a naskládáme nejlépe do kameninové nádoby. Na zbylém oleji osmažíme kolečka či půlkolečka cibule do „sklovata“. Cibuli i s olejem zalijeme v pánvi horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý černý pepř a tymián. Osolíme, okyselíme octem, osladíme a přidáme omytou oloupanou kůru z citrónu a provaříme. Výsledný lák musí být slaný, sladkokyselý, spíše kyselejší a velmi koncentrovaný, tedy hodně aromatický po koření, hlavně tymiánu a citrónové kůře. Množství musí odpovídat nádobě s rybou, aby po zalití byla zcela potopená. Zaléváme právě dovařeným lákem. Po vychladnutí vyjmeme citrónovou kůru a necháme minimálně 5 dní na chladném místě proležet. Podáváme s opečeným toustovým chlebem či jiným světlým pečivem.
Kapr se smetanovou omáčkou
Na 4 porce potřebujeme: 600 g kapra, 100 ml 30% sladké smetany, 2 lžíce zakysané smetany, hrst strouhaného celeru, lžíce másla, olej na smažení, sůl, bílý pepř, drcený kmín
Omytého kapra osušíme, osolíme, opepříme a pokmínujeme. Necháme asi hodinku uležet. Na pánvičce rozehřejeme olej a kapra po obou stranách prudce osmahneme. Poté jej vyjmeme a vložíme do předehřáté trouby na 6–8 minut (dle velikosti filetu) na 200 °C. Na pánev s výpekem přidáme máslo a restujeme nastrouhaný celer 1–2 minuty. Přidáme sladkou a zakysanou smetanu a necháme směs lehce zredukovat. Poté směs přecedíme přes jemný cedník a nakonec dosolíme dle chuti. Vznikne výborná omáčka. Podáváme s petrželovými bramborami.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV