Jahodové potěšení
Čerstvé jahody si rádi jen tak zobneme, ale upustíme-li trochu uzdu fantazii, můžeme z nich vykouzlit rizoto, salát či šneky!
Koláč s mřížkou
1 kg jahod, 415 g hladké mouky, 175 g másla, 1 lžička škrobu, 150 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 2 vejce, 2 lžičky limetkové šťávy, 5 lžic vody a sůl
Do misky prosejeme 375 g mouky, přidáme 50 g cukru, špetku soli, máslo a uděláme jemnou drobenku. Postupně přilijeme 5 lžic vody, limetovou šťávu, přidáme jedno vejce a uhněteme těsto. Zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici. Na pomoučeném válu vyválíme dvě třetiny těsta a vyložíme jím dno formy. Zbytek také vyválíme a nakrájíme na dlouhé proužky. Náplň uděláme tak, že smícháme 40 g mouky, škrob, trochu soli, 100 g cukru a lžičku vanilkového cukru. Jahody překrojíme na půlky, přisypeme je do směsi, opatrně promícháme a dáme do připravené formy. Navrchu uděláme mřížku z proužků těsta a potřeme ji rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200 ̊C 10 minut, poté teplotu snížíme na 175 °C a pokračujeme ještě 50-60 minut. Troubu vypneme a necháme v ní koláč ještě další půl hodinu. Podáváme za studena třeba s domácí zmrzlinou.
Salát s jahodami a kuřecím masem
200 g jahod, 1 kuřecí prso, 100 g balkánského sýru, 2 hrsti trhaného ledového salátu, půlka okurky hadovky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z jednoho citrónu, 1 lžíce sezamových semínek, čerstvě drcený pepř a sůl
Kuřecí prso ze všech stran posolíme a osmažíme ho na rostlinném oleji. Vyjmeme ho a nakrájíme. V misce smícháme ledový salát, okurku nakrájenou na kolečka, jahody překrojené na půl, na kostičky nakrájený sýr, olivový olej, pepř, sůl a citrónovou šťávu. Na vrch položíme vlažné kuřecí maso a vše posypeme sezamovými semínky. Podáváme například s rozpečenou bagetou.
Domácí zmrzlina
500 g jahod, 500 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 2 žloutky, 300 ml mléka, 200 g cukru moučka
Omyté jahody rozmixujeme se 100 g moučkového cukru. Vejce, žloutky a zbytek cukru vyšleháme, přilijeme mléko, znovu šleháme a postavíme na hrnec s teplou vodou. Nad párou šleháme do zhoustnutí asi 10-12 minut. Necháme vychladnout ve studené vodě. Mezitím připravíme šlehačku. Poté vše opatrně spojíme a v nádobkách uložíme do mrazáku.
Italské rizoto
300 g jahod, 400 g rýže arborio, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 100 ml suchého bílého vína, 50 g másla, 50 g parmazánu, drcený pepř a sůl
Jahody nakrájíme a necháme chvilku louhovat ve víně. Na mírném ohni osmahneme na polovině másla šalotku. Zvýšíme trochu teplotu a smažíme nepropláchnutou rýži asi 2 minuty. Z jahod scedíme víno a šťávu, která se z nich uvolnila a zalijeme s ní za stálého míchání rýži. Potom přidáváme vývar po sběračkách a mícháme, dokud se vždy celá sběračka nevstřebá do rýže. Po 15 minutách přidáme jahody. Přiléváme vývar dál, dokud nebude rýže al dente. Odstavíme z plotny, vložíme druhou polovinu másla, parmazán, pepř a sůl.
Jahodoví šneci
150 g jahod, 2 balíčky vanilínového cukru Dr. Oetker, 2 lžičky želatiny na ztužení krémů Dr. Oetker, 2 polévkové lžíce vody a 25 ml vody, 400 ml smetany na šlehání, 4 žloutky, 100 g moučkového cukru, 130 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 4 bílky, 5-6 plátků kandovaného ananasu, 3 kostičky tmavé čokolády
Nejprve vyšleháme elektrickým ručním šlehačem žloutky s dvěma lžícemi vody, přidáme moučkový a jeden vanilínový cukr a opět šleháme, dokud nevznikne tuhá pěna. Vsypeme prosátou mouku s kakaem a mícháme na nejnižším stupni do hladka. Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 9-11 minut. Po upečení ihned posypeme plát moučkovým cukrem a vyklopíme pocukrovanou stranou na utěrku. Stáhneme papír na pečení a po delší straně i s utěrkou srolujeme. Na přípravu náplně jahody krátce mixujeme s vanilínovým cukrem. Želatinu namočíme do vody a až nabobtná, zahřejeme ji ve vodní lázni, nakonec ji přidáme k jahodám. Jahodovou hmotu zlehka vpracujeme do připravené šlehačky ze smetany. Necháme v lednici ztuhnout. Do sáčku se zdobicí tubičkou odebereme zhruba 3 lžíce jahodového krému. Opatrně rozmotáme roládu a zbytek náplně natřeme na plát. Opět roládu srolujeme, ale ne až do konce. Na cca 5 cm rovný nedotočený kousek nastříkáme zdobicím sáčkem vedle sebe tělíčka a hlavičky šneků. Z kandovaného ananasu nakrájíme tenké proužky, které na konci namáčíme v rozehřáté čokoládě. Zapíchneme připravená tykadla a až roláda v chladu ztuhne, nakrájíme ji na jednotlivé šneky.
Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock