Hýčkejte své bříško
Téměř 80 % běžné populace trpí zažívacími obtížemi. Nejčastějšími z nich jsou nadýmání, zácpa a plynatost. Kromě fyzické nerovnováhy se mnoha lidem tyto problémy projeví i na duševní pohodě.
Zažívání ovlivňuje naši náladu více, než si myslíme. 95 % serotoninu, hormonu dobré nálady, je produkováno právě ve střevech. Střeva jsou tak smyslovým orgánem, který vysílá signály do našeho mozku. Projekt Světové gastroenterologické společnosti (v České republice realizován Českou gastroenterologickou společností ČLS JEP ve spolupráci s Danone) „Hýčkejte své bříško“ radí, jak se zdravěji stravovat, jak udržovat správnou životosprávu a jak předcházet zažívacím potížím. Jednoduše řečeno, jak správně hýčkat své bříško.
Víte, že…
… 72 % lidí občas trpících zažívacími obtížemi říká, že problémy působí i na jejich emoce? 31 % respondentů říká, že se necítí ve své kůži, 25 % tvrdí, že mají špatnou náladu, a 15 % má pocit, že nejsou přitažliví.
… 75 % lidí říká, že jejich zažívací obtíže jsou horší večer?
… zažívací obtíže postihují dvakrát více žen než mužů, ovšem muži trpí v důsledku zažívacích obtíží více?
… roztažením břicha v průběhu dne může dojít ke zvětšení obvodu pasu až o 12 cm?
… velikost žaludku dospělého člověka se po vydatném jídle může zvětšit až čtyřikrát? Vejdou se do něj téměř 2 litry potravy.
… nadýmání je nejběžnějším typem zažívacích obtíží a postihuje 36 % populace?
… zácpou trpí až 20 % populace, je běžnější u žen a se stárnutím našeho organismu k ní dochází častěji?
… poslední fáze procesu trávení, průchod tlustým střevem, trvá 30 – 40 hodin? Pokud je tento průchod pomalejší, může to vést ke vzniku zácpy.
… člověk má v průměru větry 15x denně a vypustí přibližně 600 cm³ plynů denně?
… muži mají obvykle větry častěji než ženy? Muži v průměru 18x denně a ženy v průměru 12x denně.
… 29. května je Světový den zažívání?
Níže najdete několik tipů, jak vylepšit zažívání. Další rady a informace o projektu naleznete na internetových stránkách „hyckejtebrisko.cz“.
10 tipů pro zdravé zažívání
1. Jezte méně, ale častěji, přitom však nezvyšujte celkový příjem kalorií. Nevynechávejte snídani; pozdě večer nejezte těžká jídla.
2. Do svého jídelníčku zařazujte potraviny bohaté na vlákninu, 5 porcí ovoce a zeleniny denně, celozrnné potraviny nebo luštěniny.
3. 3 až 5x týdně jezte ryby.
4. Omezte příjem potravin s vysokým obsahem živočišného tuku, mastná a smažená jídla.
5. Konzumujte fermentované mléčné výrobky obsahující probiotika s prokázanými prospěšnými účinky na zdraví a zažívání.
6. Dávejte přednost libovému masu (například kuře, krůta, králík), popřípadě libovému hovězímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.
7. Pijte 2 litry vody denně a omezujte konzumaci nápojů obsahujících kofein, alkohol a cukr.
8. Nejezte ve spěchu a jídlo pomalu a důkladně žvýkejte.
9. Žijte zdravým životním stylem, pravidelně cvičte a nekuřte
10. Udržujte si zdravý index tělesné hmotnosti, snažte se mít ideální tělesnou váhu.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV