Houbové dobroty
Právě probíhá houbová sezóna a my se můžeme těšit z vůně houbových gulášů a smaženic.
Ať chceme, nebo ne, jsme národem houbařů. Jakmile začne sezóna, vyrážíme do lesů, abychom měli co nejvíce „úlovků“. A každý má ta svá místečka na hříbky, lišky, kozáky nebo křemenáče. Doma nás potom čeká ta méně oblíbená práce – čištění a krájení.
Nejznámějším způsobem, jak houby zpracovat, je jejich sušení. Snadno a rychle to jde v sušičce, ale můžeme použít i rám s pletivem. Sušit bychom neměli na prudkém slunci, ale v mírném průvanu – kvůli cirkulaci vzduchu. Další možností je houby navléknout na pevnou nit a zavěsit je do oken nebo kamkoliv do průvanu. Tak už to dělaly naše babičky. Houby potom skladujeme nejlépe v dobře uzavíratelných sklenicích.
Dále je můžeme nakládat do octa nebo do tuku, ale přece jen… Omáčka nebo polévka z čerstvých hub patří k chalupářskému vaření.
Hříbková polévka
4 hřibovité houby, máslo, 1 cibule, hladká mouka, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 kelímek kysané smetany, 2 lžíce nasekaného oregana, sůl, pepř, 1 ½ l vody
Na másle zpěníme cibulku, přidáme k ní nakrájené houby, osolíme, opepříme a chvilku smažíme do mírného změknutí. Pak směs zaprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou, necháme jen lehce zezlátnout (aby paprika nezhořkla), zalijeme horkou vodou a vše vaříme asi 15 minut, dokud se mouka neprovaří. Nakonec přidáme kysanou smetanu. Polévku dochutíme solí a nasekaným oreganem.
Falešná dršťková polévka
50 dkg hub (růžovka, kotrč, hlíva), 1 cibule, 3 lžíce másla, 2–3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, kmín, 2 lžičky majoránky, 3 stroužky česneku
V hrnci na másle osmahneme cibulku, zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Potom k ní přisypeme papriku, necháme chvilku ztmavnout a zalijeme ji vodou. Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme je k jíšce spolu se solí, pepřem a kmínem a vše vaříme asi 20 minut. Ke konci vaření polévku dochutíme majoránkou a utřeným česnekem.
Guláš z brambor a hub
40 dkg čerstvých hub, 1 kg brambor, 10 dkg slaniny, 5 dkg sádla, 2 cibule, 1 lžička mleté papriky, kmín, majoránka, pepř, jíška (2 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky), 1 lžíce octa, sůl
V hrnci vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli a vše osmahneme. Pak přidáme nakrájené houby a chvilku podusíme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme k houbám, zasypeme paprikou, kmínem, majoránkou a pepřem, osolíme a podlijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené. Guláš dusíme do změknutí, pak ho zahustíme jíškou, provaříme a na závěr dochutíme octem a solí.
Guláš z lišek
40 dkg lišek, 2 malé cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky červené papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce čerstvé nasekané majoránky (nebo 2 lžičky sušené), máslo, sůl, pepř, 1 kysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, voda
Na másle zpěníme cibulku, přidáme lišky a lehce orestujeme. Zasypeme paprikou, osmahneme a podlijeme vodou. Přidáme jemně usekaný česnek, sůl, kmín, pepř a dusíme do měkka. Voda musí být do poloviny hub. V kysané smetaně rozmícháme mouku a přilijeme k liškám. Vaříme 10-12 minut. Dochutíme, a nakonec přidáme majoránku.
Houbový bramborák
8 brambor, ¼ l mléka, 2 hrsti nasekaných hub, 2 vejce, 4 stroužky česneku, asi 12 lžic hladké mouky, sůl, kmín, majoránka, sádlo na smažení
Brambory nastrouháme, spaříme vroucím mlékem a slijeme. Nemačkáme. Houby chvilku podusíme na másle. Do brambor přidáme vychladlé houby, vejce, utřený česnek, mouku a koření. Těsto nabíráme lžící, roztíráme na pánvi s rozehřátým sádlem. Opékáme z obou stran do zlaté barvy.
Houbový tatarák s tymiánem
10 hřibů, 1 cibule, sádlo, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, čerstvý tymián, 3 lžíce žervé, sůl, drcený kmín, pepř
Houby nakrájíme a podusíme na másle do změknutí. Na sádle necháme zrůžovět cibulku, přidáme houby, osmahneme a necháme vychladit. Pomeleme (nebo posekáme v přístroji, který doma máme), přidáme česnek, žervé, podle chuti tymián, sůl, pepř a drcený kmín. Mažeme na topinky nebo večky.
Houbový nákyp
6 čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených hub, 2 rohlíky, mléko, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce nasekané pažitky, 3 vejce (sníh), máslo
Sušené houby krátce povaříme nebo namočíme přes noc. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme čerstvé houby (nebo namočené a vyždímané sušené) a podusíme. Necháme prochladnout. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zmladíme mlékem, přidáme žloutky, utřený česnek, nasekanou pažitku, prochladlou směs, ochutíme solí a lehce zapracujeme sníh. Dáme do vymazaného pekáče a pečeme při 200 °C asi 15-20 minut, dokud nákyp nezezlátne.
Houbové nudle
1 sáček širokých nudlí, čerstvé houby, 2 cibule, sádlo, sůl, kmín, pepř, 3 stroužky česneku
Na sádle osmahneme lehce nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, přidáme kmín a dusíme do měkka. Hotové houby promícháme s utřeným česnekem a uvařenými těstovinami. Sádlem nešetříme, nudle by měly „klouzat“. Můžeme přidat i nasekanou petrželku. Dá se jíst jako samostatné jídlo nebo si k tomu upečeme kuřátko.
Text: Lucie Kohoutová
Foto: Lucie Kohoutová, archiv firem a Shutterstock