U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Houbová překvapení
Kategorie: Volný čas | Autor: Skvělé houbařské úlovky vám přeje Antonín Tony Linhart
ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN
Houbařská sezona je v plném proudu a spoustu lidí to táhne do lesa. Houbařské nadšení rok od roku dokonce vzrůstá, i když stále zůstává hádankou, proč houby někdy rostou a jindy ne, zda potřebují víc mokro nebo teplo, zda vystrkují hlavičky víc, když měsíc dochází nebo ubývá. Houby se nakládají, suší, vaří i opékají, smaží i dusí. Bohužel se stále setkáváme s případy otravy po požití hub. Pravidlem číslo jedna by tedy měla být zásada, že sbíráme pouze ty druhy hub, které bezpečně známe. Stará moudrost praví, že znát houby vás musí někdo naučit. Určovat houby jen podle atlasu se nemusí vždy vyplatit. Houby na jídelníčku by měly být spíše chuťovkou nebo jako součást nějakého pokrmu. Houby jsou skvělé koření a přísada. Přejídat houbami bychom se ovšem neměli. Stejně tak je nejíme večer. Pamatujte také, že houbovým pokrmům příliš nesvědčí alkohol, ten se nesnáší především s hřibem kovářem a kolodějem a hnojníkem inkoustovým. Houby jedlé, ale přitom zapařené nebo nahnilé, mohou způsobit totéž, co houby jedovaté. A tak vybírejte k jídlu pouze houby zdravé, krásné, čerstvé a zaručeně jedlé. Z nich si dnes pro zpestření letního jídelníčku připravíme několik tradičních i netradičních pokrmů. Rozpočty uvádíme jako vždy pro čtyři osoby.
Smetanová polévka z hub
500 g čerstvých lesních hub, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 3 dl sladké smetany, 1/2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru (z kostky), 8 plátků veky nebo toastového chleba, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, podle chuti strouhaný sýr, pepř a sůl
V rendlíku rozehřejeme olej a osmažíme na něm drobně pokrájenou cibuli. Přidáme houby, nakrájené na větší kousky, a dobře je orestujeme. Přilijeme připravený vývar a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Nyní je ten pravý čas přidat do polévky smetanu a ještě chvíli povařit. Ochutnáme a podle potřeby osolíme a opepříme. Plátky veky opečeme na sucho pod grilem nebo na pánvi, navršíme na ně utřený česnek smíchaný se změklým máslem a vyložíme jimi dno polévkové mísy nebo rovnou dno talířů a přelijeme polévkou. Podáváme se strouhaným sýrem.
Smažené houby z Indonésie
500 g tvrdých lesních hub (hřiby, křemenáče, holubinky), 150 g hladké mouky, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce oleje, podle potřeby vlažná voda, olej na smažení
Omáčka: 1 lžíce cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce jablečného nebo jiného jemného octa, 4 lžíce dezertního vína, 1 lžička škrobové moučky, špetka zázvoru
Na ozdobu: sekaná jarní cibulka
(Spolu s houbami můžeme smažit i kousky čerstvé zeleniny: papriky, cukety, květáku, brokolice.)
Houby, případně i zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky. Malé houbičky necháme v celku. Z uvedených surovin připravíme hladké těstíčko, které necháme asi 20 minut vychladit v ledničce. V odleželém těstíčku pak obalujeme kousky hub a smažíme v rozpáleném oleji. Omáčku připravíme povařením všech ingrediencí v pánvi – měla by mírně zhoustnout. Smažené houby a omáčku ihned podáváme.
Houbové škvarky z Evženova údolí
600 g tvrdých lesních hub (hřiby, lišky, křemenáče), 4 lžíce vepřového sádla, kmín, pepř, sůl a 4 porce chlupatých knedlíků a kysaného zelí
Jde o jihočeskou pochoutku od Nežárky. Houby nakrájíme na středně velké kousky, v kastrole rozpálíme sádlo a šup tam s houbami. Osolíme, opepříme a dobře pokmínujeme. Smažíme prudce, aby houby nepustily mnoho vody a dostaly pěknou kůrčičku. Mícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Když jsou dobře osmažené, navršíme je i se sádlem na připravené knedlíky a obložíme zelím.
Pikantní horký houbový salát
600 g hub (nejlépe malé houbičky), 3 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička chilli omáčky, 1 lžíce omáčky hoisin (lze nahradit včelím medem), pepř, petrželka na ozdobu
V oleji osmažíme nasekané cibulky a rozetřený česnek. Přidáme houby (větší kusy překrojíme) a dobře orestujeme. Nyní následují všechny uvedené přísady. Za stálého míchání vše smažíme ještě asi 5 minut. Na konec můžeme zakápnout sezamovým olejem (není nutné). Ozdobíme sekanou petrželkou a horké podáváme.
Houbové suflé
250 g hub, 5 lžic másla, 1 lžíce majoránky, 25 g hladké mouky, 2,5 dl mléka, 2 vejce, 2 stroužky česneku, citronová šťáva, pepř, sůl
V pánvi rozpustíme polovinu másla, přidáme rozetřený česnek a nakrájené houby. Zakápneme citronem a dobře podu-síme. Vmícháme majoránku a v mixéru vše dobře rozmixujeme. Zbylé máslo rozpustíme v kastrolku, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a mírně povaříme na hladkou omáčku, tak zvaný bešamel. Do omáčky přidáme rozmixované houby, žloutky a sníh z bílků. Máslem vymažeme 4 zapékací misky, houbovou hmotu do nich rozdělíme a na 10 minut dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200 °C. Dobře upečené suflé v misce výrazně nabude. Podáváme ihned!