Horké nápoje zahřejí
V chladném počasí, po dlouhé procházce zimní přírodou nebo po odpoledni stráveném na lyžích přijde po návratu domů nebo na chalupu vhod pořádný hrnek dobrého horkého nápoje. A nemusí to být jen bylinkový čaj s medem, grog nebo svařené víno. Nabízíme vám několik méně tradičních receptů na alkoholické i nealkoholické horké nápoje. Dobrou chuť!
Horká lískooříšková čokoláda
500 ml lískooříškového nápoje Alpro
1 celá skořice
kůra z pomeranče
150 g kvalitní tmavé čokolády
Lískooříškový nápoj Alpro, skořici a pomerančovou kůru vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu, dobře promícháme a necháme 10 minut odstát, aby se spojily všechny chutě. Před podáváním ohřejeme na požadovanou teplotu. Na závěr můžeme dozdobit zkaramelizovaným marshmallow.
INKA pro dobrou náladu
2 lžičky instantní obilninové kávoviny INKA
2/3 šálku vařící vody
1/3 šálku čokoládové omáčky
4 lžíce smetany 30%
šlehačka
karamelová poleva
zkaramelizovaný cukr krystal
Čerstvě uvařenou kávovinu INKA doplníme o čokoládovou omáčku a smetanu. Připravený nápoj nalijeme do šálku a opatrně ozdobíme šlehačkou, zalijeme karamelovou polevou a posypeme zkaramelizovaným cukrem.
Horký vaječný likér s kávovým sirupem
2 žloutky
500 ml Čerstvého mléka Kunín
60 g hnědého cukru
kousek skořice
½ vanilkového lusku
sirup
1 lžíce rozpustné kávy
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
150 ml vařící vody
V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka. Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80 °C. V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci. Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu a zalijeme horkým likérem. (4 porce)
Kokosové latté s kardamomem a medem
1 l Čerstvého mléka Kunín
100 g strouhaného kokosu
2–3 lžíce medu podle chuti
3 tobolky kardamomu
4 x 50 ml silné kávy
Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit. Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžičku a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem.
Hot honey
4 cl Bohemia Honey R. JELÍNEK
15 cl jablečného džusu
1 lžička medu nebo cukru
sušené ovoce (jablka)
skořice
Všechny nealkoholické složky společně ohřejeme, přelijeme do poháru a doplníme Bohemia Honey. Na závěr ozdobíme sušeným ovocem a skořicí.
Melissa
3 cl sirupu Grűnhof Bezinka
2 cl citronové šťávy
lístky meduňky
2 dl horké vody
Do hrníčku nebo silnostěnné skleničky vhodíme lístky meduňky, nalijeme ostatní ingredience a na závěr zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžičkou, ozdobíme citronem.
Mint apple
2 cl sirupu Grűnhof Máta
1 dl jablečného džusu
1 dl horké vody
1 cl limetkové šťávy
lístky máty
Do silnostěnné skleničky nalijeme limetkovou šťávu, přidáme mátu, pomačkáme, pak nalijeme ostatní ingredience a zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžičkou, ozdobíme limetkou.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM