Grilovací sezóna začíná!
Letní grilování je tradiční součástí teplých večerů a většina z nás si letní sezónu bez posezení u grilu už ani neumí představit.
Není pochyb o tom, že celková atmosféra grilování je relaxační a velmi uvolňující, ale většina z nás zároveň klade velký důraz i na zdravotní stránku připravovaných pokrmů. Budete kupovat nový gril? Hornbach přináší grily značky Tenneker, které jsou vyrobeny podle nejmodernějších metod a jejich kvalita je průběžně sledována přísnými testy.
Jaký grilovací typ jste právě vy?
Na trhu existují v zásadě tři typy grilů – grily na dřevěné uhlí, plynové grily a elektrické grily. Záleží tak na tom, jaký typ grilování preferujete právě vy.
Elektrické grily jsou určeny spíše do kuchyní. Jejich výhodou je možnost nastavit přesnou teplotu, a protože mají teflonový povrch, snadno se čistí a udržují.
„Při výběru elektrických grilů je potřeba dbát na to, aby spirála byla schovaná. Tuk pak odkapává do speciální misky a ne na spirálu, kde by se připaloval,“ říká Daniel Brychta, odborník na Zahradu z projektového marketu Hornbach a dodává: „Na zahrady a pro ten správný požitek z grilování tak doporučujeme spíše plynové či grily na dřevěné uhlí.“
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí umožní maso připravovat se speciální kouřovou chutí, která může vzniknout jen na dřevěném uhlí. „Grily na dřevěné uhlí jsou k dostání ve všech velikostech a tvarech, jsou snadno přenosné, ale problémem u nich je dlouhá příprava k jejich rozpálení a snížená možnost regulace teploty,“ hodnotí Daniel Brychta a dodává: „Použitím speciálních briket lze u grilů na dřevěné uhlí docílit i velmi vysokých teplot, což je dobré například pro zapékání.“ Vyzkoušejte tedy například kotlové grily Tenneker.
Grily na plyn
Pokud jste spíše příznivci plynových grilů, tak vás jistě potěší, že teploty u nich lze regulovat přesně, můžete tedy pokrmy připravovat i metodou „slow cooking“, která je v současnosti jedna z nejoblíbenějších. „Největší výhodou plynových grilů je jejich okamžitá možnost použití, jednoduché ovládání a také rovnoměrné rozdělení tepla při pečení masa, nevýhodou je naopak horší mobilnost a nutná obezřetnost při skladování plynové bomby,“ komentuje Daniel Brychta. Hornbach proto doporučuje plynové grily Tenneker, kde jsou tlakové regulátory plynu předmontovány z továrny, čímž je vyloučena chyba při montáži.
Zásady správného grilování
Ať již zvolíte jakýkoliv gril, grilujte hlavně zdravě. Všechny pokrmy s dobou přípravy kratší než 30 minut, jako jsou steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina, jsou určeny k přímému grilování, tedy bez použití poklopu. Grilované pokrmy se nacházejí přímo nad zdrojem tepla. Vytvářejí se tak na nich typické grilovací vzorky a specifické aroma. Grilování probíhá relativně krátkou dobu, zato však při vysokých teplotách od 250 °C. Vzdálenost mezi zdrojem tepla a grilovaného pokrmu lze podle přání libovolně měnit. U grilů na dřevěné uhlí je důležitý zejména náležitý žár. V případě plynového grilu se pokrm opéká přímo nad zdrojem tepla. Aby se pokrmy nevysušily či nespálily, nenechávejte je na roštu příliš dlouho a otáčejte je jen jednou.
Pro nepřímé grilování (tedy s použitím poklopu) se doporučuje opékat grilované pokrmy s dobou přípravy delší než 30 minut. K nim patří pečeně, žebírka, celé kuře, krůta či rybí filé. Grilované pokrmy se zde nenacházejí přímo nad zdrojem tepla. Předpokladem pro cirkulaci vzduchu je gril s poklopem a větracími otvory. Teplo se odráží od poklopu a vnitřní plochy grilu a tím ohřívá grilovaný pokrm ze všech stran. Na grilu na dřevěné uhlí se žár po roztopení přesouvá na kraj. Miska s vodou umístěná přímo pod grilovaný pokrm brání před jeho vysoušením. U plynového grilu musíte po předehřátí zcela odstavit prostřední plynové hořáky. Teprve poté můžete na rošt pokládat maso či rybu.
Opatrnosti však není nikdy dost, a tak je potřeba být i u grilu velice obezřetní. U grilů na dřevěné uhlí nikdy grilovací uhlí nepolévejte petrolejem a benzínem, ale používejte speciální podpalovače. Existují tekuté, kostky nebo ve formě pasty. Zapalovací komín nezapalujte na zemi, ale až na grilovacím roštu. Uhlí nechte po grilování dohořet v grilu raději přes noc, než vychladne. Zlikvidovat ho doporučujeme až po 12 hodinách.
Co se týká plynových grilů, tak ty zapalujte pouze při otevřeném poklopu. Dále pravidelně kontrolujte a čistěte záchytné misky na tuk. Vždy nejprve vypněte plyn na grilu a až poté zavřete láhev.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV
Hledáte kvalitní zahradní gril? Vyberte si na www.give.cz/zahradni-grily