Formy na pečení
Rozhodnout, který materiál na formu na pečení je nejlepší není jednoduché. Záleží nejen na druhu pečiva, ale také na troubě, ve které pečeme.
Keramické a kameninové formy byly po dlouhá léta nedílnou součástí každé kuchyně. Pro pečení v troubách kachlových sporáků mají ty nejlepší předpoklady, neboť jsou odolné a dobře akumulují teplo. Těsto se v nich dobře a rovnoměrně propeče a pokud formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou, pak se po zchladnutí formy upečený kus i snadno vyklopí. S nástupem elektrických trub se ale postupně začaly nahrazovat formami z jiných materiálů, které jsou lehčí a rychleji přejímají okolní teplotu.
Silikon
Silikonové formy jsou hitem posledních let. Jsou pružné, odolné vysokým teplotám, nemusí se vymazávat a nabídka tvarů je tak široká, že člověk neví, kterou vybrat. Při pečení menších kousků báboviček, medvídků či jiných dětských laskomin nemají konkurenci, neboť není nutné tuk dostat do každého drobného záhybu a nemusí se ani vysypávat moukou – tvar formy předá pečivu každý záhyb. Upečený koláč nebo bábovku lze pak díky pružnosti snadno vyklopit. Příliš se ale nehodí pro pečení vyšších tvarů, neboť tíha těsta může formu během pečení deformovat, takže je nutné použít oporu.
Plech, hliník a měď
Lehké kovové formy jsou také velice oblíbené, ať už jsou z plechu, litého hliníku či mědi. Hodí se především pro použití v elektrické troubě, u níž lze snadno regulovat přesná teplota. V současnosti se kovové formy navíc opatřují nepřilnavou vrstvou, která zamezí ulpívání upečeného těsta ve formě. Rozevírací dortová forma je nesmrtelná klasika, ale nalézt můžeme i nepřeberné množství dalších tvarů.
Litina a smalt
Překrásné staré smaltované formy na bábovku či pečivo jiných tvarů spojených především s obdobím svátků se v rodinách předávají po generace. Základem smaltovaných forem je litina, která je na povrchu kryta vrstvou smaltu. A tak zatímco litina výborně drží teplo, smalt zaručuje odolnost povrchu vůči poškrábání a snadnou údržbu.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem