U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Fantazie nezná mezí
Kategorie: Víkend | Autor: JA
Jahody se šlehačkou. Jahody s cukrem. Jahody se zmrzlinou. Jahodové knedlíky. Jahodový džem. Jahody, jahody a zase jahody. Právě teď přichází jejich doba a pokud některé nepřijdou do mrazáku (na horší časy), většinou opakujeme stále dokolečka dokola stejné recepty. My ale pro vás máme zpestření jídelníčku, v podobě studené jahodové polévky se sněhovými knedlíčky. Asi 1/2 kilogramu jahod rozšleháme v mixéru. Do nich ručně vmícháme 2 lžíce citronové šťávy a 1/8 litru šťávy z hroznů. Hrozny zřejmě v této době po ruce nemáme (pokud si je nekoupíme v supermarketech), takže použijeme nektar z hroznů, který najdeme v každém obchodu všude tam, kde se prodávají džusy. Vše pak dáme vychladit. Mezitím co budou jahody v lednici, my budeme šlehat bílky. Pěkně napevno a postupně k nim budeme přišlehávat práškový cukr – ve finiši by ho měly být asi tři lžíce. Poté v širokém hrnci svaříme asi 1/2 litru vody, zmírníme var na minimum a z ušlehaného sněhu vykrajujeme lžící sněhové knedlíčky. Sázíme je do vařící vody nejlépe po dvou, protože je vaříme jen půl minuty a mezitím je musíme stihnout obrátit. Pak je necháme na utěrce okapat a přidáme k jahodovému pyré, které jsme mezitím vyndali z chladničky. Servírujeme do hlubokých polévkových talířů nebo do tzv. bujonek.