U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
ENCYKLOPEDIE KOŘENÍ, bylinek a pochutin
Kategorie: Volný čas | Autor: iva, FOTO IKAR, ARCHIV
Bez všemožného koření a bylinek si přípravu jídel snad ani nedovedeme představit. Kdo by se rád dozvěděl trochu víc nejen o koře- ní a bylinkách, ale také o tom, jak v kuchyni využít další ingredience, jako je zelenina, ovoce, různé pochutiny, jedlé květy, oleje a octy, a přečetl si, jak se ve světě jí, o mléčných výrobcích, pikantních omáčkách, přílohách a přísadách, o kávě, čaji a kořeněných nápojích – ten by se měl podívat v knihkupectví po Encyklopedii koření, bylinek a pochutin od Elizabeth Lambertové-Ortizové, vydané nakladatelstvím Slovart. Výpravná kniha s množstvím barevných fotografií je nabita spoustou přehledně uspořádaných zajímavých a užitečných informací, praktických rad i receptů. Na ukázku recept na krémovou omáčku se skořicí: 350 ml mléka, 125 ml smetany, 1 kousek skořice, 5 vaječných žloutků, 60 g cukru. Mléko se smetanou a skořicí přivedeme k varu, odstavíme z plotny a aspoň 15 minut necháme vyluhovat. Utřeme žloutky s cukrem do husté pěny. Jestliže je třeba, mléko se smetanou znovu přihřejeme a horké přiléváme za stálého míchání k žloutkům. Směs zvolna vaříme do zhoustnutí – stále mícháme. Hotovou omáčku nalijeme do misek, zakryjeme a necháme zchladnout. Podáváme k nákypům a moučníkům, hodí se k pokrmům s jablky.