U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
DÝŇOVÉ ORGIE
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
RŮZNĚ BAREVNÉ A VŠELIJAK TVAROVANÉ PLODY NEJSOU JEN OKRASOU PODZIMNÍ ZAHRADY, ALE VYUŽITÍ MAJÍ I V KUCHYNI.
Dýně, letní a zimní tykve, cukety – ty všechny patří do rodu dýňovitých a vytvářejí širokou škálu jedlých nebo ozdobných plodů. Bílé, žluté, oranžové, zelené i různě žíhané, od malých kulovitých či hruškovitých, přes protáhlé či talířovité až po obrovské turbanovité… Některé drobnější plody je možné konzumovat přímo, dužinu ostatních je třeba tepelně upravit. Hodí se pro přípravu kompotů, do zeleninových jídel, jako příloha i samostatný pokrm. Dužinu smažíme, zapékáme, dusíme, přidáváme do polévek a nádivek. Využijeme ji i ve sladkých pokrmech – stejně jako jablka či mrkev ji přidáváme strouhanou do těst, děláme z ní náplně. Zvlášť oblíbenými druhy jsou dýně Hokaido, dále odrůdy Big Max, Buttercup, Queensland Blue, tykev Vegetable Spaghetti, jejíž dužina vypadá opravdu jako špagety, cukety Spacemiser amnoho dalších. Kromě dužiny si pochutnáme i na květech – přidáváme je do salátů, polévek, obalené je smažíme. Oblíbená jsou i semínka, třeba ve směsi s oříšky nebo osmažená a osolená.
Dýně a tykve jsou hodnotným zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A (velmi důležité pro vegetariány, kteří vitamin A nepřijímají s potravou živočišného původu), obsahují i vitamin E, jsou lehce stravitelné a nealergické.
Dýňová krémová polévka
1200 g dýně (nejlepší je oranžová muškátová), 1cibule, 2 lžíce másla, 1 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, citronová šťáva nebo balsamikový ocet
Dýni oloupeme, jádra a vláknité části odstraníme. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. V hrnci rozpustíme máslo, krátce na něm podusíme cibuli, vmícháme dýni. Zalijeme vývarem, přikryjeme a uvedeme do varu. Při střední teplotě vaříme 10 – 15 minut, až dýně změkne. Vše rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou nebo octem. Můžeme ochutit i zázvorem, kari, sójovou omáčkou.
Pečené plátky hokaido
1dýně Hokaido, 1lžíce oleje, 1lžíce sójové omáčky
Dýni omyjeme (neloupeme), vykrojíme semeník a nakrájíme na plátky. Asi na půl hodiny vložíme do marinády z oleje a sójové omáčky. Pak dáme na plech do předehřáté trouby a při teplotě 200 – 250 stupňů C upečeme do měkka. Podáváme jako samostatný pokrm s různými přílohami (bramborové pyré, zeleninová rýže apod.) nebo jako přílohu k různým masovým, rybím a houbovým pokrmům.
Tykvový guláš
600 g tykve, 1zelená paprika, 250 g rajčat, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, zeleninový vývar, 1 lžička sladké papriky, špetka pálivé papriky, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Tykev oloupeme a nakrájíme na kostky. Pokrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme na proužky nakrájené papriky, tykev a dusíme. Po chvíli vmícháme nakrájená rajčata, protlak, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou do měkka asi 15 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. Než sundáme z plotny, přidáme papriku a petrželku. Podáváme s pečivem.
Tykev s octem
tykve odrůdy Acorn nebo podobné, máslo, ocet balsamiko, med, citrón
Tykve rozpůlíme, odstraníme semena a dáme do máslem vymazaného pekáče. Každou porci zalijeme 1 lžící octa, 2 lžícemi tekutého medu a 1 lžící citronové šťávy. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě při 180 stupňů C, v polovině zapékání tykve obrátíme.
Tykvový koláč
1 1/4 hrnku hladké mouky, 100 g másla, 2 lžičky cukru, 4 lžíce studené vody, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, na náplň: 2 vejce, 3/4 hrnku hnědého cukru, 500 g uvařené tykve, 1/3 hrnku smetany ke šlehání, 1lžíce sherry, 1 lžička mleté skořice, 1/3 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1/3 lžičky mletého zázvoru Do mísy dáme mouku a nakrájené máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Vmícháme cukr, většinu vody a zpracujeme na tuhé těsto. Na pomoučeném vále prohněteme prsty do hladka. Vyválíme na placku a vyložíme jí dno a stěny koláčové formy. Ze zbytků vykrájíme lístky. Dáme na 20 minut do chladničky. Pak těsto ve formě zakryjeme papírem na pečení a zatížíme vrstvou fazolí nebo rýže a pečeme 10 minut. Zátěž a papír vyjmeme a pečeme dalších asi 10 minut. Současně upečeme vykrájené lístky, potřené rozšlehaným žloutkem s mlékem. Připravíme náplň: uvaříme do měkka očištěnou a nakrájenou tykev, rozmačkáme ji a necháme vychladnout. Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme tykev, smetanu, sherry a koření a dobře promícháme. Náplň nalijeme do upečeného korpusu, povrch uhladíme lžící a pečeme asi 40 minut, až ztuhne. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a povrch ozdobíme upečenými lístky. Podáváme se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Dýňové chutney (čatný)
1250 g dýně, 750 g jablek, 75 g čerstvého zázvoru, 3 – 4 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce bílých a 2 lžíce černých hořčičných semínek, 1 l ovocného octa, 500 g cukru, 1 lžíce soli Dýni okrájíme, odstraníme semínka a vlákna, dužinu nakrájíme na 2,5 cm velké kostky. Jablka oloupeme, odjádříme a nahrubo nakrájíme. Zázvor nastrouháme na nudličky. Všechny suroviny, kromě cukru a soli, dáme do kastrolu, promícháme, uvedeme k varu, pak zmírníme teplotu a necháme probublávat 20 – 25 minut, dokud dýně nezměkne. Přisypeme cukr a sůl a za stálého míchání mírně vaříme asi hodinu, dokud se většina tekutiny nevypaří a směs nezhoustne. Naplníme do skleniček a uzavřeme. Konzumovat můžeme za měsíc.
Dýňová marmeláda
1500 g dýně, 1 l vody, 2 pomeranče, 3 citrony, 100 g čerstvého zázvoru, 1000 g želírovacího cukru Dýni okrájíme, odstraníme všechna semínka a vlákna a dužinu nakrájíme na delší hranolky. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, vložíme pomeranče a citrony, nakrájené na tenké půlměsíčky, jemně nastrouhaný zázvor, uvedeme do varu a mírně vaříme 25 – 30 minut, dokud kůra nezměkne. Vsypeme cukr, zamícháme, přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme 25 – 30 minut. Marmeláda je dost hustá, když po ní přejedeme vařečkou a zůstane prohlubeň. Necháme pár minut vychladnout a plníme do skleniček.
***
TIP! ZNÁTE PRŠUT?
Tato pochoutka je známa především z oblasti Středomoří a Tyrolských Alp, u nás ji vyrábí firma Krahulík. Zdejší pršuty z pečeně, krkovice či boku jsou nositeli národní značky Klasa. Pršut je vlastně sušené maso, na 100 g výrobku je použito 131 g masa. Z toho vyplývá i velmi koncentrovaná chuť pršutu. K pořádnému gurmánskému zážitku pak stačí jen malý kousek, přesněji tenký plátek. Vyzkoušet můžete typické italské servírování -se žlutým melounem či fíky, na pizzu, do salátů či těstovin. Ale i po středoevropsku – na pečivu s máslem. Pršut koupíte v síti supermarketů a hypermarketů. 75g balení krájeného pršutu stojí podle druhu 25 až 35 Kč. www.krahulik.cz
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: PROFIMEDIA. CZ