Druhá šance pro pečivo

Lehce okoralý chléb či oschlé rohlíky nemusí nutně mířit do koše. Za pomoci několika dalších ingrediencí je můžeme proměnit ve skvělou a rychlou večeři.

Nejen velikonoční nádivka

Foto: Shutterstock

Nejen velikonoční nádivka

9 rohlíků nakrájených na kostičky, 6 vajec, 300 ml mléka, 400 g uzené vepřové krkovice, hrst petrželové natě, hrst mladých kopřivových listů nebo 1 sáček špenátu, 1 stroužek česneku, špetka muškátového oříšku, 100 g másla, sůl a pepř

  • Zapékací formu vymažeme máslem a troubu zapneme na 180 °C.
  • Uzené maso nakrájíme na kostičky, kopřivové listy spaříme a spolu s petrželovou natí nasekáme najemno. Případně špenát připravíme krátkým dušením.
  • Žloutky rozšleháme s mlékem, muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem a přelijeme jimi nakrájené rohlíky. Přidáme uzené maso, bylinky, osolíme a jemně promísíme.
  • Nakonec z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme k ostatním ingrediencím. Směs vložíme do připravené formy, navrch dáme plátky zbylého másla a zapečeme asi 35–45 minut.
Kořeněné krutony

Foto: Shutterstock

Kořeněné krutony

4 plátky staršího chleba, 3 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana nebo rozmarýnu, 1 lžička sušeného tymiánu, půl lžičky mleté sladké papriky, sůl a pepř podle chuti

  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky chleba nakrájíme na malé kousky.
  • V malé misce smícháme olivový olej nebo rozpuštěné máslo s prolisovaným česnekem, přidáme sušené bylinky a mletou sladkou papriku. Osolíme a opepříme podle chuti.
  • Nakrájené kostky chleba dáme do velké mísy, nalijeme na ně ochucený olej a dobře promícháme.
  • Ochucené kostky chleba rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. Vložíme do trouby přibližně na 15–20 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé.
  • Během pečení je jednou nebo dvakrát promícháme, aby se rovnoměrně opekly. Můžeme je podávat k polévkám, salátům, ale chutnají skvěle i samotné jako alternativa k chipsům, preclíkům apod.
Italská bruschetta

Foto: Shutterstock

Italská bruschetta

1 bageta nebo ciabatta, 4 rajčata, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 balení čerstvého sýra (např. lučina), čerstvá bazalka, opražené piniové oříšky nebo pistácie, sůl a pepř

  • Bagetu nebo ciabattu nakrájíme na plátky, lehce potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě předehřáté na 200 °C z obou stran asi 5–7 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
  • Rajčata nakrájíme na malé kostičky, osolíme a necháme pár minut odkapat přebytečnou šťávu. Pak rajčata zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a smícháme s nasekanými listy bazalky.
  • Opečený chleba potřeme česnekem, čerstvým sýrem a nandáme na něj rajčatovou směs. Osolíme a opepříme, posypeme oříšky či dalšími bylinkami podle chuti a hned podáváme.
bylinkové smaženky

Foto: Shutterstock

Bylinkové smaženky

4 krajíce chleba, 2 vejce, 2–3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (např. petržel, pažitka, tymián, bazalka), sůl, olej na smažení, 100 g strouhaného sýra

  • V míse rozšleháme vejce, osolíme je a přidáme nasekané bylinky. Olej na pánvi rozehřejeme na střední teplotu.
  • Krajíce chleba namočíme do vaječné směsi tak, aby byly dobře pokryty ze všech stran a smažíme dozlatova z obou stran.
  • Podle chuti je můžeme před koncem smažení posypat strouhaným sýrem a nechat jej rozpustit. Ihned podáváme.
Jablečná žemlovka pod sněhem

Foto: Shutterstock

Jablečná žemlovka pod sněhem

6 starších rohlíků nebo housek, 500 ml mléka, 3 vejce, 6 velkých jablek, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce skořice, 50 g rozinek, 100 g másla

  • Jablka oloupeme, nastrouháme na plátky a smícháme s 50 g cukru, skořicí a rozinkami.
  • V míse prošleháme žloutky, vanilkový cukr a mléko, bílky necháme stranou.
  • Troubu zapneme na 180 °C a zapékací formu pečlivě vymažeme máslem. Rohlíky nebo housky nakrájené na plátky krátce namočíme do vaječné směsi a vyrovnáme je na dno zapékací formy. Na ně dáme vrstvu jablek a pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, povrch by měly tvořit rohlíky. Na ně klademe plátky másla a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Před koncem pečení vyšleháme z bílků a zbylého cukru tuhý sníh a rovnoměrně jím pokryjeme žemlovku. Pečeme dalších 10–15 minut, dokud sníh nezezlátne.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Druhá šance pro pečivo