U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Drobečky
Kategorie: Vaříme | Autor:
* Česnek se nám bude snadněji loupat, když stroužky jemně “převálcujeme” prkénkem nebo širokým nožem. Slupka se tak dobře oddělí od dužiny.
* Většina lidí miluje černou kávu, ale mnozí po ní trpí pálením žáhy. Tomuto nepříjemnému důsledku můžeme předejít, pokud budeme kávu pít s mlékem nebo smetanou. A jestli jsme hodně mlsní, můžeme místo toho použít lžičku vanilkové nebo čokoládové zmrzliny.
* Z každé brambory nejde dělat všechno. Některé pokrmy vyžadují lojovatější, jiné pak třeba moučnatější druhy. Jak můžeme lehce zjistit který druh brambor máme právě k dispozici? Syrovou bramboru rozřízneme, řezné plochy na sebe zase přitiskneme a otřeme je o sebe. Jestliže brambory pustí vodu, jde o méně škrobnatý druh, pokud se k sobě v řezu lepí, jde o druh moučnatý.
* Libeček je nejen výborným kořením do polévek, omáček nebo pomazánek, ale kdysi byl pokládán i za symbol lásky. Dával se mladým děvčatům do koupele, aby nalezla v dospělém věku zalíbení u mužů.
* Většinou si to ani neuvědomujeme, ale ve volné přírodě můžeme najít mnoho chuťově výrazných rostlin, které lze použít jako koření. Například všechny části rdesna peprník svou silně pálivou chutí mohou nahradit pepř a papriku. Také semena kokošky pastuší tobolky můžeme použít místo pepře. Podobně ostrou a pálivou chuť má potočnice lékařská.
* Chcete, aby vaše právě sklizená jablka získala ananasovou vůni? Rada je prostá: rozložte mezi ně bezové listy.
* Červené zelí získá lákavou vůni, když do kastrolu během dušení ponoříme sáček s kořením na svařované víno. Takový sáček, nejlépe z bílého lněného plátna, si samozřejmě musíme předem vyrobit, ale po vyprání bude vždy znovu dobře sloužit.