U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Drobečky
Kategorie: Vaříme | Autor:
* Správně solit je svým způsobem věda, protože bychom měli znát tu pravou chvíli, kdy to sypké bílé zlato do pokrmu přidat. Víte například, že minutkové maso se solí teprve po opečení? A že maso na pečení se na rozdíl od toho prvního solí už před pečením? Víte, že maso na polévkový vývar solíme až když začne vřít? Že kuřata a jinou drůbež je nutné solit zevnitř i zvenku ještě před pečením? Že k zelenině a bramborám přidáváme sůl až při začátku varu a k luštěninám až po uvaření? Netřeba snad dodávat, že játra a ledvinky solíme až po jejich tepelné úpravě.
* Nepříjemnému slzení při krájení cibule zabráníme tím, že použijeme co nejtenčí a velice ostrý nůž. Díky tomu bude z cibule unikat méně silice, tedy té látky, která dráždí oči.
* Naklíčená čočka je vyhledávaným doplňkem do salátů. Kromě své lahodné kořeněné příchuti snižuje riziko rakoviny, reguluje hladinu cukru v krvi a rozpouští žlučníkové kameny.
* Máme-li to štěstí, že koupíme čerstvý a ještě teplý chléb, do kterého se chceme hned zakousnout, bude se nám lépe krájet, když nůž předem namočíme do vřelé vody.