U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Drobečky
Kategorie: Z kuchyně | Autor: HM
* Řada z nás nakládá nastrouhanou mrkev do soli. Je i po dlouhé době jako čerstvá a ihned připravená k použití, třeba při vaření polévek. Málokdo však ví, že můžeme stejným způsobem uchovat i cibuli. Na jeden kilogram oloupané a na kolečka nakrájené cibule potřebujeme asi 15 dkg soli. Dobře promícháme a uzavřeme do sklenic.
* Ikynuté těsto můžeme zmrazovat. Nesmíme ho však nechat vykynout. Hned po zpracování ho rozválíme na plát, ten svineme a zabalíme do mikrotenové fólie. Až ho budeme potřebovat, necháme ho rozmrazit při pokojové teplotě, poté z něho vytvarujeme bochánek a teprve ten necháme vykynout.
* Aby se z mléka stalo mléko trvanlivé, musí se při výrobě zahřívat až na 140 °C. Tím však ztrácí mnohé své přednosti. Z hlediska nutričních hodnot je proto daleko lepší kupovat mléko čerstvé, které se jen pasterizuje, tedy pouze krátce zahřeje na 72 °C. Zachová si tím obsah všech vitaminů, bílkovin a vápníku.
* S podzimem nastává údobí zvýšeného konzumu vlašských ořechů, a to je dobře. Člověk by měl pravidelně a denně sníst alespoň pět vlašských ořechů, protože ty přispějí ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, působí proti vzniku krevních sraženin a jsou vydatným pomocníkem při snižování krevního tlaku.