U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Drobečky
Kategorie: Vaříme | Autor:
* Zanedlouho se na pultech našich obchodů objeví granátová jablka, typické ovoce podzimu a zimy, které na stromech jménem Marhaník v jižní části Evropy právě v těchto dnech dozrávají. Granátové jablko má zhruba tolik vitaminu C jako pomeranč a je doslova nabitý rovněž vitaminy řady B. Obsahuje rovněž antioxidanty, které zpomalují stárnutí a oddalují vznik aterosklerózy.
* Balzamový ocet (aceto balsamico), který se jako výborné ochucovadlo dá už i nás koupit, se vyrábí fermentací speciálního vína a bílého vinného moštu. Zrání ve voňavých dřevěných sudech mu dodává neopakovatelné aroma. Dvouletý ocet je nejlepší do zeleninových salátů, čtyřletý se hodí spíše do omáček.
* Již staří Řekové a Římané znali zdravé účinky chřestu. Je ideální k pročištění těla, má posilující účinky na nervy, snižuje krevní tlak a pomáhá i při redukční dietě. 100 gramů totiž obsahuje jen 17 kcal.
* Mnohým hospodyňkám vrtá hlavou, proč některé pánve mají vroubkované dno. Vysvětlení je prosté: Prohlubně na povrchu dna slouží k zachycení slabé vrstvy tuku při naklonění pánve, takže rovnoměrné smažení je zajištěno i tehdy, když pánev není v dokonalé rovině – třeba na plátech kachlových kamen na chalupě.