Domácí sirupy z ovoce i bylinek
Bohatou letní úrodu ovoce a bylinek snadno proměníte v lahodné zásoby domácích sirupů. Ty pak přijdou vhod třeba jako osvěžující limonáda v horkých dnech. Můžete je ale použít i do nejrůznějších dezertů nebo k ochucení čaje.
Malinový sirup
1,5 kg malin, 500 ml vody, 8 g kyseliny citronové, 1,6 kg cukru
Rozmačkané maliny zalijeme vodou a necháme 12 hodin stát. Po 12 hodinách přefiltrujeme přes čisté plátno. Do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a postupně zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí, ale nevaříme. Když je sirup hotový, plníme jej do připravených láhví vymytých horkou vodou a pečlivě uzavřeme.
Mátový sirup
100 g mátových lístků, 0,5 kg cukru, 500 ml vody, šťáva z 1 citronu
Mátu důkladně omyjeme a lístky nasekáme na menší kousky. Do hrnce nalijeme vodu, nasypeme cukr a přivedeme k varu. Pak přidáme nasekanou mátu a šťávu z citronu. Ihned odstavíme z ohně a necháme 2-3 hodiny louhovat. Hotový sirup přelijeme přes sítko do připravených sklenic, uzavřeme a skladujeme na chladnějším místě.
Sirup z květů černého bezu
20 čerstvých květenství černého bezu, 2 l převařené vody vychladlé na 40 °C, 2 kg cukru, šťáva z 5 citronů, 15 g kyseliny citronové
Květy opatrně opereme ve studené vodě, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme převařenou vodou. Necháme louhovat v chladu 12-24 hodin. Poté výluh přecedíme, přidáme cukr, šťávu z citronů a kyselinu citronovou a vše mírně zahřejeme v hrnci. Sirup pak plníme do láhví vymytých horkou vodou a uzavřeme vyvařenými víčky. Zazátkované láhve můžeme ještě sterilovat.
Rybízový sirup
Červený a černý rybíz, 1,7 kg cukru na 1 l šťávy, kyselina citronová
Rybíz očistíme od stopek, omyjeme, rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byl potopený. Necháme 24 hodin na chladném místě odležet. Pak šťávu přecedíme přes jemné plátno. Na litr připravené šťávy přidáme 1,7 kg cukru a lžičku kyseliny citronové. Šťávu s cukrem pět minut vaříme. Horký sirup pak přelijeme do láhví, uzavřeme a necháme vychladnout. Stejně můžeme připravit také sirup z višní a dalšího ovoce.
Třešňový sirup s medem zastudena
500 g zralých třešní, med podle chuti, citronová šťáva, citronová kůra
Třešně rozmačkáme, vložíme do skleněné nádoby a promícháme s medem, citronovou šťávou a kůrou. V lednici necháme odstát 24 až 48 hodin, občas směs promícháme. Hotový sirup přecedíme do sterilních lahví a uzavřeme. Sirup pak skladujeme v lednici a spotřebujeme během 2–3 týdnů.
Bezovojahodový sirup
10 očištěných květenství černého bezu, 500 g rozmačkaných jahod, 1 balíček cukru na sirupy Dr.Oetker, 500 ml vody
Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme jahody a cukr na sirupy. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin v chladničce macerovat. Sirup scedíme a asi 5 minut povaříme. Naplníme do lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut láhve položíme.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a archiv firem