Domácí ovocné čaje
Příprava směsi na domácí čaje vám umožní mít zcela pod kontrolou obsah vašeho čajového šálku. Navíc je to tak trochu alchymie. Můžete míchat, experimentovat a ochutnávat podle libosti.
Princip přípravy libovolné směsi pro domácí ovocný čaj je jednoduchý. Vybrané druhy ovoce se upraví, nakrájí a usuší. Velmi se proto bude hodit sušička na ovoce, ale není to nezbytně nutné. Kousky ovoce lze sušit i v troubě.
Lákavé je zúročit pro přípravu směsí na čaje výpěstky z vlastní zahrady. Jen tak budete zcela přesně vědět, co pijete. V kombinaci s domácím medem je takový nápoj splněným snem všech vyznavačů biopotravin. Tuhle možnost však nemá každý a kromě toho lze čajové směsi obohatit i o exotické ovoce, které si na zahradě nevypěstujete. A právě v tomto okamžiku se otevírá prostor pro nekonečné experimentování. Lze vytvořit směsi například s jablečným, hruškovým či meruňkovým základem, který se pak dochutí menším množstvím dalších ovocných kousků. Použít můžete i borůvky, šípky či zázvor, vyzkoušet lze i datle, fíky nebo dokonce ořechy.
Příprava na sušení
Sklizené či nakoupené ovoce před sušením omyjte a odstraňte z něj jádřince a pecky nebo zrníčka. Na hruškách či jablkách můžete nechat slupky, ale citrusy oloupejte, aby pak vylouhovaná směs nehořkla. Při krájení se snažte vytvořit kostičky stejné, zhruba půlcentimetrové velikosti, aby se ovoce mohlo rovnoměrně a dostatečně vysušit. Ovoce můžete sušit buď pod jednotlivých druzích, nebo rovnou vytvořit směs. Nejlepší výsledek poskytne sušička na ovoce, kterou nastavíte podle výkonu přístroje. V troubě se suší kostičky na plechu na nejmenší teplotu, využít přitom můžete program s ventilátorem. Některé recepty doporučují usušené kousky po čtyřiadvacetihodinovém odležení ještě jednou krátce přesušit.
Alchymie míchání
Máte-li usušenou kompletní směs, můžete ji i v této podobě zkoušet dál obohatit o různé ingredience. V takovém případě je dobré rozdělit ji do několika sklenic či dóz právě podle přidaných příměsí, abyste neztratili přehled. Vyzkoušet lze už zmíněné ořechy, ale i aromatické koření (hřebíček, skořici, kardamom, vanilku, anýz či badyán). Kombinujte, ochutnávejte a buďte opatrní, aby aroma příliš velké dávky koření „nepřerazilo“ vůni a chuť ovocného základu.
Můžete se nechat inspirovat i výrobci pikantních čajových směsí a přidat kuličky bílého pepře nebo sušenou čili papričku. Opět s mírou a spíše do menší, zkušební dávky směsi. Nezklame zázvor či některé aromatické bylinky, fantazii se tady žádné meze nekladou. Doplňkové ingredience je někdy snazší nakoupit už usušené. V obchodech se zdravou výživou koupíte například sušený zázvor bez cukru a konzervantů.
www.vebafood.cz, eta.cz/susicky-ovoce
Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock, Eta