Domácí moštování
Dobrá úroda jablek se dá zúročit všelijak, třeba i moštováním. Takový mošt je výborné a zdravé pití, plné vitamínů. Na mošt se hodí zvláště podzimní odrůdy jablek s vyšším obsahem cukru.
Máte-li jablek na mošt opravdu hodně, je lepší nechat si šťávu vylisovat v některé z pěstitelských moštáren Českého zahrádkářského svazu. Zaplatíte tam od 5 do 10 korun za litr, lahve nebo nádoby musíte většinou mít svoje a řada moštáren vyžaduje i odvoz odpadu po lisování. Pokud ovšem vypěstujete každý rok menší množství jablek a chcete si i přesto nějakou tu láhev domácího moštu dopřát, pusťte se do moštování sami.
Nejprve drtič
Pro domácí moštování jsou potřeba drtič a lis na ovoce. Současným standardem příručních drtičů je nerezová nádoba pro snadné čištění a nerezové řezací nože. Princip drcení je podobný jako u nožového drtiče větví. Je dobré na drtiči nešetřit, zvolit alespoň kilowattový pohon a bytelnou konstrukci s ocelovým rámem. Přístroj ostatně využijete i při zpracování jiných druhů ovoce či zeleniny.
Pokud pojmete moštování jako jednu z cest k posílení fyzické kondice, pořiďte si klasický šnekový drtič s klikou, který stojí kolem tří tisíc korun a kromě budování svalové hmoty ušetří náklady na elektřinu.
Existuje i drtič na ovoce, k jehož pohonu se využívá elektrická vrtačka. Ten pořídíte kolem pěti tisíc korun. Ceny elektrických nožových drtičů s nerezovou nádobou začínají na deseti tisících korun.
Potom lis
Potřebovat budete rovněž lis na ovoce, s jehož pomocí vylisujete z nadrcených jablek šťávu. Počítejte s tím, že kvalitně připravený nadrcený materiál zajistí s dostatečně výkonným lisem až 0,7 litru moštu z jednoho kilogramu ovoce!
Pro domácí použití existují lisy stolní i stojanové, ruční, hydraulické i elektrické. Hydraulika i v ručním provedení ušetří námahu, ale dobrou práci udělá i nejlevnější lis se šroubovicí.
Lisy mohou být celonerezové nebo z kombinace nerezu, oceli a plastu. Klasikou jsou ruční lisy s košem a dalšími konstrukčními prvky z bukového dřeva, ocelovou základnou a nerezovou či plastovou sběrnou mísou. Prodávají se v několika velikostech, od objemu 6 l. Ceny těchto lisů se pohybují od dvou do pěti tisíc korun.
Jak na moštování
Nemusíte vybírat jen sladká jablka, kyselejší odrůdy dodají moštu říz. Ale je dobré nechat je maximálně dozrát. Před moštováním odstraňte ze sklizně všechna jablka se stopami hniloby.
Dobře umytá a propláchnutá jablka rozdrťte v drtiči. Z drti pak vytlačte šťávu v lisu přesně v souladu s postupem doporučeným pro typ přístroje, který máte k dispozici. V klasických lisech se drť vkládá do plátna, z „balíčku“ se pak po lisování téměř suchý materiál snadno vytřepe na kompost.
Vylisovaný mošt naplňte do lahví. Aby vydržel déle než několik dnů, je nutné ho buď zamrazit, nebo 15 minut zahřát ve vodní lázni o teplotě 80 °C.
Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem a Shutterstock