Domácí likéry
Sklenkou domácího likéru můžeme potěšit nejen návštěvy, ale i sami sebe. Kombinací oblíbených ingrediencí s různými druhy alkoholu je nespočet, což otevírá mnoho příležitostí k dalším experimentům.
Domácí griotka
- 1,5 kg višní, 1 l rumu, 1 kg cukru, 1 svitek skořice, 5 hřebíčků, voda
Do velké pětilitrové sklenice dáváme po vrstvách višně a cukr, vložíme do ní i koření a nakonec zalijeme alkoholem a vodou tak, aby višně byly zcela potopené. Sklenici uzavřeme a necháme ji stát při pokojové teplotě 3 měsíce. Během této doby obsah občas promícháme. Po třech měsících likér přecedíme přes plátno a nalijeme do láhví. Višně nevyhazujeme, můžeme je použít třeba při přípravě čokoládového dortu nebo zmrzlinového poháru.
Vaječný koňak
- 5 žloutků, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 konzerva salka, 0,5 l rumu
Žloutky s vanilkovým i moučkovým cukrem vložíme do šlehače a šleháme asi 10 minut. Po vyšlehání po malých částech přidáváme salko a šleháme dalších 10 minut. Jako poslední ingredienci po troškách přiléváme rum a šleháme dalších 5 minut. Hotový likér nalijeme do láhve a uložíme do chladničky.
Svatojánský ořechový likér
- 24 ks nezralých vlašských ořechů (natrhaných na sv. Jana), 1,5 l vodky, 500 g cukru, 1 kousek skořice, 3 ks hřebíčku
Ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Vložíme do pětilitrové sklenice, přidáme skořici i hřebíček a zalijeme vodkou. Sklenici zakryjeme, postavíme na teplé slunné místo (třeba za okno) a necháme šest týdnů macerovat. Po šesti týdnech obsah přecedíme. Cukr svaříme s půl litrem vody a zchladíme. Pak obě tekutiny promícháme, naplníme do láhví a necháme do druhého dne odležet.
Čokoládový likér
- 500 ml smetany ke šlehání, 100 g čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 %, 200 g moučkového cukru, 1 lžička skořice, 200 ml whisky
Smetanu vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme nalámanou čokoládu, cukr a mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nakonec přidáme skořici a alkohol. Dobře promícháme, necháme vychladnout a přelijeme do láhví. Uchováváme v lednici.
Likér z bezinek
- 2,5 kg zralých čerstvých bezinek, 1,5 kg cukru, 1 citrón, 1 l rumu, 6 hřebíčků, 2 kousky celé skořice
Bezinky omyjeme, odstopkujeme, dáme do hrnce, zalijeme je studenou vodou tak, aby byly potopené, a dáme vařit. Citrón oloupeme, nakrájíme jej na plátky a zbavíme jadérek. Když bezinky začnou vřít, za stálého míchání přidáme skořici, hřebíček a citrón, povaříme dvě minuty a odstavíme z plotny. Směs pak necháme na chladném místě jeden den odležet. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno a přivedeme k varu. Přidáme cukr, povaříme 5 minut a necháme zchladnout. Hotovou šťávu promícháme s rumem. Likér plníme do čistých láhví a uchováváme v chladu a temnu.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock