Dobroty s krémovým sýrem
Rajčata plněná kuskusem
200 g kuskusu, 8 masitých rajčat, 2 celé mrkve, 100 g rozinek, šťáva z 1 citrónu, 250 g sýra Philadelphia, 1 svazek hladké petrželky, trochu kmínu
Troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Kuskus uvaříme podle návodu. Mrkev nastrouháme nahrubo. Z rajčat odkrojíme pokličky a dužninu vydlabeme. Kuskus, nastrouhanou mrkev, rozinky a 1 lžíci citrónové šťávy spojíme s Philadelphií. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, okmínujeme. Směsí naplníme rajčata, přiklopíme a pečeme v lehce vymaštěné formě asi 15 minut. Hotová rajčata pokapeme zbytkem citrónové šťávy a podáváme.
Dort s lesním ovocem
200 g máslových sušenek, 75 g másla, 250 g mraženého lesního ovoce, 300 g krémového sýra, 300 g bílého jogurtu, 5 lžic džemu z lesního ovoce, 1 balení práškové želatiny, 75 g cukru, pár kousků ovoce a bílá čokoláda na ozdobu
Sušenky vložíme do sáčku a válečkem na nudle je rozdrtíme. Měkké máslo důkladně promícháme se sušenkami. Sušenkovou směsí rovnoměrně vyložíme dno dortové formy. Ovoce rozmixujeme. Krémový sýr, jogurt a džem vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého krému. Želatinu necháme asi 5 minut nabobtnat se 6 lžícemi vody.
S ovocnou směsí a cukrem pak mírně prohřejeme a za stálého míchání želatinu rozpustíme. Ochladíme a vmícháme do krému. Ovocnou směsí naplníme formu a dáme nejméně na 3 hodiny vychladit. Před podáváním ozdobíme ovocem a strouhanou bílou čokoládou.
Sýrový koláč
300 g máslových sušenek, 20 g másla, 100 g zakysané smetany, citrónová šťáva, 60 g vanilkového cukru, 160 g cukru krupice, 100 g sýru typu cream cheese (Lučina, Philadelphia, žervé), 5 vajec
Máslové sušenky rozdrtíme, přidáme změklé či rozpuštěné máslo a zpracujeme do kompaktní hmoty. Vymažeme formu máslem a hmotu do ní rozprostřeme a hned vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme do zlatohněda. Ušleháme cukr se sýrem, zakysanou smetanou, s vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a vejci. Necháme 5 minut odstát a následně nalijeme na upečený korpus. Celý dort dáme do trouby a pečeme zhruba 40 minut při 150 °C. Koláč je hotový, pokud jsou jeho okraje tuhé a uprostřed se jemně nese jako pudink. Po vyndání z trouby necháme koláč vychladnout. Poté jej vložíme do lednice a necháme (nejlépe přes noc) ztuhnout.
Krůtí tortily
250 g krémového sýra, 3 lžíce chilli omáčky, 4 velké tortily, 2 srdíčka salátu (na proužky), 1 mango (na proužky), 200 g krůtí pečeně (tence krájené)
Sýr promícháme s chilli omáčkou, osolíme a opepříme. Tímto krémem potřeme tortily a obložíme je salátem, mangem, krůtím masem a stočíme. Podáváme překrojené napůl.
Zapečené brambory s pórkem
1½ lžíce másla, 1 pórek, 3 stroužky česneku, ½ lžíce sekaného tymiánu nebo 1½ lžičky sušeného, 500 g vařených brambor, 150 g šunky nebo libové anglické slaniny, 200 g krémového sýra, 100 ml zeleninového vývaru, máslo na vymazání pekáčku
Očištěný a na jemné plátky nakrájený pórek krátce podusíme na másle. Přidáme na plátky krájený česnek, tymián a ještě asi 2 minuty dusíme. Pekáček vymastíme máslem. Na dno rozložíme vrstvu vařených a na kousky krájených brambor, popepříme, nasypeme část pórku, polovinu šunky a několik kopečků krémového sýra. Pokračujeme vrstvením až do spotřebování surovin. Vše zalijeme vývarem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 45 minut.
Tortilové kapsičky s chilli
½ sklenice (asi 200 g) okapaných grilovaných paprik, 2 rajčata, 4 velké tortily, 100 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia), 50 g najemno nakrájeného suchého salámu, 4 špejle, čerstvé chilli papričky nebo chilli koření
Papriky osušíme, rajčata nakrájíme a odstraníme jadérka. Tortily potřeme sýrem a obložíme paprikami, rajčaty a salámem, dochutíme chilli kořením nebo nadrobno nakrájenými chilli papričkami. Tortily složíme do kapsiček, upevníme špejlemi a z obou stran asi 10 minut grilujeme.
Text Martina Lžičařová, foto Shutterstock a archiv