U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Dieta
Kategorie: Kuchyně | Autor:
Žloutenka je prevít. Nejenže při ní člověk vypadá jako hodně nepodařený Japonec, ale hlavně si po propuštění z nemocnice musí ještě hodně dlouho dávat pozor na to, aby choroba nezanechala trvalé následky, což může zajistit pouze správná životospráva. Délku té nejpřísnější diety určuje lékař podle výsledků jaterních testů, ale i když ty se po nějaké době vrátí do normálu, nelze hned přejít k našim národním oblíbeným pokrmům typu vepřo-knedlo-zelo. Rekonvalescence je u této choroby hodně dlouhá a jídla, které se při ní doporučují rozhodně nepatří k pikantním lahůdkám. O to víc však záleží na tom, jak vypadají, protože jak známo, jíme iočima. A když pokrm ještě navíc hezky nazveme, našemu milému žloutenkářskému rekonvalescentovi to jistě pomůže překonat nechuť k (alespoň z jeho pohledu) stereotypnímu jídlu. Takovým oživením stravy by mohl být například diplomatický řízek . Potřebujeme na něj plátek telecí kýty, který důkladně rozklepeme, abychom tím docílili co největší plochy. Na něj položíme šunku, maso přehneme, sepneme párátkem nebo jehlou a nasucho opečeme. Poté přidáme nakrájenou zeleninu (vhodná je i zmrazená) a pokrájené čerstvé houby. Pokud je nemáme, stačí sušené, které však předem musíme namočit. Uměřeně podlijeme netučným vývarem a dusíme do měkka. Maso potom vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a krátce povaříme. Podáváme s bramborem a pamatujeme na to, že máslo na omaštění podáváme vždy až na hotový pokrm přímo na talíř.