U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Dieta

Kategorie: Kuchyně | Autor: MP

Četností onemocnění obyvatel cévními chorobami se náš stát dostává na neblahé přední příčky statistik. Je to dáno především skladbou české stravy, která je sice velmi chutná, ale zdravá rozhodně není. Vhodnou dietou můžeme průběh už nastalých cévních potíží zbrzdit, vytvořením správných stravovacích návyků, pokud možno od nejútlejšího věku, jim lze předejít. Jednou ze zásad diety při cévních chorobách je nepoužívání živočišných tuků, ale pouze rostlinných. Množství masa by nemělo přesáhnout denní dávku 250 g, vepřové nebo hovězí maso bychom měli jíst pouze dvakrát, maximálně třikrát týdně. Z masa se doporučuje především drůbež, ryby, zvěřina a telecí. Z vajíček se používá pouze bílek, žloutky vynecháme. Mléko a mléčné výrobky konzumujeme pouze netučné. Důležitá je ale i úprava stravy. Masa se opékají nasucho a olej se přidává až do hotových pokrmů. Dnes jsme pro vás připravili recept vhodný pro nadcházející letní dny, kdy přijde k chuti třeba lehká studená večeře. Na kuřecím salátu se zeleninou si pochutnají jistě nejen lidé postižení cévním onemocněním. Porce kuřete, podle počtu strávníků, uvaříme ve slané vodě s cibulí, mrkví a celerem. Množství zeleniny záleží jen na naší chuti. Vychladlé a vykostěné maso nakrájíme spolu s uvařenou zeleninou na nudličky, přidáme syrové jablko, kousek sladkokyselé okurky a rajské jablíčko, vše rovněž nakrájené na nudličky. Směs promícháme s jogurtovou majonézou. Tu vyrobíme z bílého jogurtu ušlehaného s olejem, do kterého přidáme sůl, pepř, worchester, hořčici a sekanou pažitku. Podle chuti můžeme salát přisladit některým ze sladidel pro diabetiky.

Dieta