Dejte si rybu!

Rubrika: Recepty

Ryby, to není jen kapr. Sladkovodní i mořské ryby se navíc dají připravit na mnoho způsobů. Věřte, že i dosavadní „nejedlíci“ ryb by si z nich vybrali.

Pro konzumaci ryb mluví dva hlavní důvody – za prvé jsou dobré a za druhé zdravé. Sladkovodní a mořské ryby, které se dají kuchyňsky zpracovat, se počítají na desítky. Liší se v chuti i konzistenci masa a nabízejí téměř nekonečné množství úprav. Můžeme je vařit, dusit, smažit, péct, grilovat, marinovat, ochucovat všemožným kořením, kombinovat se zeleninou, ovocem i ořechy, dělat na slano, na kyselo i na sladko.
Ryby mají jemné maso, jsou lehce stravitelné, takže se hodí i jako součást diet i pro ty, kteří si hlídají váhu. Leckomu vadí na rybách množství drobných kostiček. Pak nekupujte ryby celé, ale porcované a vykostěné. A maso z velkých ryb má i silnější kosti, které se snadno odstraní.
Velkou devizou ryb, hlavně mořských, je obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty snižují riziko onemocnění srdce, snižují krevní tlak, působí příznivě na cholesterol a proti zánětům kloubů, mají pozitivní vliv na rozvoj mozku a při psychických potížích, působí preventivně proti stařecké demenci atd. Vánoční řízek z kapra je sice klasika, zkuste ale i něco jiného!

Kapr na ořechách

750 g kapra, koření na ryby, sůl, citronová šťáva, 100 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, 50 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 1 dl bílého vína, 50 g másla, 1 dl smetany

Rozinky namočíme do vína. Kapra naporcujeme, osolíme, okořeníme a obalíme v mouce. Zprudka opečeme na oleji, sundáme z plotny, pokapeme citronovou šťávou a bílým vínem, ve kterém jsme máčeli rozinky. Posypeme na hrubo nasekanými ořechy a rozinkami, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Podáváme s rýží.

Losos na švestkách

600 g lososa, 2 dl bílého vína, 50 g sušených švestek, 50 g mandlí nebo ořechů, 1 cibule, čerstvá dobromysl a libeček, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu a 2 lžíce olivového oleje, sůl

Porce lososa opečeme z obou stran na drobně nakrájené cibulce a oleji. Podlijeme vínem a octem, přidáme snítku dobromysli a libečku, osolíme. Asi 5 minut povaříme. Rybu a bylinky vyjmeme. Na pánev přidáme med, švestky a mandle a vše provaříme. Podle potřeby přisolíme. Rybu na talíři přelijeme omáčkou se švestkami. Jako příloha se hodí brambory nebo těstoviny.

Pstruh na česneku

4 pstruzi, sůl, citronová šťáva, 4 stroužky česneku

Pstruhy osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do pekáče s nepřilnavým povrchem nebo vyloženým alobalem. Ryby poklademe plátky nakrájeného česneku. Mírně podlijeme a pečeme v troubě 20 až 30 minut. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Podáváme s brambory.
Tip: Místo česneku můžeme ryby potřít balzamikovým pestem, posypat nasekanými bylinkami a pod.

Rybí karbanátky

400 g tepelně upraveného rybího masa bez kostí, 150 g pórku, 2 housky, 2 vejce, lžička rybího koření, lžička sardelové pasty, 100 g oříšků, 4 lžíce oleje, sůl

Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do vody. Rybí maso rozmačkáme, přidáme máčenou housku, vejce, sůl, koření, nasekaný pórek, nastrouhané oříšky, sardelovou pastu a dobře promícháme. Z těsta vytvarujeme placičky, položíme je na vymazaný plech a v horké troubě upečeme. Podáváme s bramborovou kaší a pikantním dresinkem.

Zapečená ryba

4 porce filé, kapra nebo jiné ryby, 600 g brambor, 2 vejce, 50 g tvrdého sýra, citron, lžíce másla, sekaný kopr, sůl, kmín, olej na vymazání

Uvařené brambory nakrájíme na plátky a naskládáme do vymazané ohnivzdorné mísy. Posypeme je drobně nasekanými na tvrdo uvařenými vejci, nastrouhaným sýrem a okmínujeme. Navrch položíme osolené porce rybího masa, pokapame citronem a rozpuštěným máslem. V předehřáté troubě pečeme do měkka. Porce na talíři posypeme nasekaným koprem.

Losos po skandinávsku

600 g filetů z lososa, 500 g mražené kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, silnější část pórku, 2 dl smetany na vaření, olivový olej, snítky kopru, sůl, bílý pepř nebo rybí koření

Lososa okořeníme a dáme společně se zeleninou na pánev s olejem. Pečeme na mírném ohni asi 6 minut, pak přidáme na kolečka nakrájený pórek a dopečeme. Lososa přendáme na talíře, k zelenině na pánvi přidáme nasekaný kopr a smetanu. Krátce povaříme a dochutíme solí či pepřem. Přelijeme přes rybu.

Salát z ryb

500 g masa z bílých ryb nebo lososa, 12 cherry rajčátek, 2 až 3 hrsti drobného salátu (např. polníček), drcený barevný pepř; zálivka: 2 stroužky česneku, olivový olej, citronová šťáva, balzamikový ocet, tymián, oregano

Maso nakrájíme na malé kousky a v páře je vaříme asi 8 minut. Rozložíme je na talíře, přidáme na poloviny nakrájená cherry rajčátka, salát a posypeme drceným pepřem. Přelijeme zálivkou, na kterou smícháme olej, ocet, citronovou šťávu, koření a utřený česnek. Podáváme s pečivem.

TEXT: IVA TVRZOVA
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dejte si rybu!