Čokoládové potěšení

Z lahodné čokolády se se dá vyčarovat nekonečné množství dezertů, moučníků a jiných laskomin. V jakékoliv formě chutná báječně a spolehlivě zažene všechny zimní chmury.

Brownies

250 g másla, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 350 g čokolády s vysokým obsahem kakaa nalámané na kousky, 250 g hnědého cukru

Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Vajíčka ušleháme s cukrem do hladka přibližně 2-3 minuty, přidáme čokoládovou hmotu a opatrně promícháme. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou důkladně promícháme. Hmotu nalijeme do menšího vymaštěného pekáčku a pečeme na 170 °C asi 35 minut.

Čokoládová pěna

120 g čokolády s obsahem kakaa min. 60 %, 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť, 25 g cukru krupice, špetka soli

Čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme mírně zchladnout a až dosáhne teploty zhruba 45–50 stupňů přidáme žloutky a pořádně promícháme. Bílky šleháme se špetkou soli a až budou téměř vyšlehané, přisypeme cukr a šleháme ještě asi 5 minut, až bude sníh lesklý, pevný a špičky sněhu se téměř nebudou ohýbat. Do směsi čokolády a žloutků ručně přimícháme čtvrtinu bílků a pak postupně přidáváme zbylé bílky a velmi opatrně promícháváme, dokud pěna nebude mít stejnorodou konzistenci. Pěnu nesmíme přemíchat, tím by ztratila svůj objem a svou nadýchanost, o kterou právě jde. Rovnoměrně naplníme do skleniček a necháme nejméně tři hodiny chladit.

Americké čokoládové lívance s malinami

Na krém: 100 g kakaa, 160 g cukru, 100 ml vody, 160 g másla
Na lívance: 1 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli, 250 g hladké pšeničné mouky, 250 ml mléka, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce kvalitního kakaa, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, olej na vymazání pánve
Na ozdobu: 250 g malin

Nejprve si připravíme čokoládový krém. Kakao, cukr a vodu smícháme a uvaříme z těchto ingrediencí hustý sirup. Jakmile se směs blíží k varu, rychle odstavíme z plamene a do teplého sirupu okamžitě přimícháme máslo. Lívance připravíme tak, že v míse metlou rozšleháme vejce s cukrem a solí, přidáme přibližně polovinu mléka a polovinu mouky, rozmícháme a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko, kypřící prášek, kakao, olej. Když je těsto hladké a bez hrudek, rozehřejeme pánev, na kterou dáme vždy zhruba 1 lžíci oleje, nalijeme těsto a opékáme lívance z obou stran. Hotové lívance pomažeme vrstvou krému a podáváme s čerstvými malinami.

Krémová horká čokoláda

250 ml mléka, 150 g čokolády s obsahem kakaa min. 60 %, 1 kávová lžička bramborového škrobu

V hrnci se silným dnem na mírném plameni ohřejeme mléko s čokoládou rozlámanou na kousky. Těsně pod bodem varu vymícháme metličkou dohladka. V malé trošce vody rozmícháme bramborový škrob a za stálého míchání přidáme k horkému mléku s čokoládou. Podle chuti můžeme přidat půl lžičky skořice.

Čokoládové lanýže

120 g smetany na šlehání (33 %), 400 g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní chuti, vanilkový extrakt, kakao na obalení

Smetanu za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Směs mícháme dohladka a tím vznikne jemný základní krém. Přidáme likér, promícháme a jakmile se dobře spojí, přidáme ještě pár kapek vanilkového extraktu. Směs necháme chladit alespoň jednu hodinu v lednici, aby ztuhla a dalo se z ní tvarovat nebo krájet. Na ubrousek prosejeme kakaový prášek. Lžičkou odkrajujeme z dobře ztuhlé hmoty menší kousky, rukou je rychle dotvarujeme a pomocí ubrousku je obalíme v kakaovém prášku.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Čokoládové potěšení