Co se záplavami vajec…
Velikonoční svátky letos uvítáme nezvykle brzy, na konci března. Již nyní se těšíme na několik dní volna, rodinná setkání, labužnická hodování i oblíbené zvyky.
Ženy se ponoří do malování kraslic, přípravy mazanců, beránků, nádivky a dalších veliknočních lahůdek. Muži zase vyrazí na oblíbenou koledu. Ta se stává „noční můrou” většiny hospodyněk. Jejich drahé polovičky se totiž vrátí domů s košíkem plným vajíček uvařených natvrdo. Pak nastává každoroční dilema – co s nimi? Vyzkoušejte některý ze zajímavých receptů, který si pro letošní Velikonoce připravila tradiční česká REMOSKA®. Pokud Remosku doma ještě nemáte, je nejvyšší čas naznačit velikonočnímu zajíčkovi, jakým směrem by měl svou letošní nadílku zaměřit.
Elektrická pečicí mísa REMOSKA® se stane kulinářskou hvězdou nejen na Velikonoce. Tato česká stálice dominuje našim kuchyním déle než půl století. Svůj úspěch staví na jedinečné a osvědčené konstrukci. Je velice univerzální a hodí se k mnoha nejrůznějším kuchyňským úpravám. Umožňuje vařit, péct, zapékat, smažit, dusit i rozmrazovat. Klasické pojetí věrné původním modelům doplňují ty nejmodernější technologie.
Remoska se výborně hodí k přípravě tradičních velikonočních pokrmů, jako je mazanec nebo nádivka, ale můžete vyzkoušet také zajímavé recepty, které vám pomohou zbavit se vykoledovaných vajec.
Švýcarské brambory
3/4 kg vařených brambor
2 lžíce másla
3 vejce natvrdo
100 g strouhaného sýra
2 syrová vejce
1/2 l mléka nebo smetany
Brambory a vařená vejce nakrájíme kráječem na vejce. Do polovinou másla vymaštěné remoskové mísy naklademe vrstvu brambor, kterou posolíme, posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Přidáme plátky posolených vajec a opět vrstvu osolených brambor a sýra. Zbytek sýra vmícháme do mléka, přidáme ušlehaná vejce a sůl. Brambory s vejci pečeme asi 10 minut, pak je zalijeme mlékem s rozšlehanými syrovými vejci, pokapeme máslem a upečeme do růžova. Doporučujeme podávat se salátem.
Plněné uzené maso
4 silnější plátky uzeného masa
1 plátek balkánského sýra
petrželová nať
2 vařená vejce
1 cibule
kmín, pepř
Do masa ostrým nožem prořízneme kapsu, naplníme ji rozdrobeným sýrem, nasekanými vejci a pokrájenou petrželkou. Maso pak sešijeme nebo spíchneme jehlou. Opepříme ho, okmínujeme a vložíme do remosky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mírně podlijeme a za občasného podlévání pečeme doměkka.
TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK A REMOSKA