Čím vybavit letní kuchyň
Záleží na tom, zda má plnit úlohu plnohodnotné kuchyně, nebo bude využívána spíše jako přípravná plocha pro grilování. Podstatné také je, bude-li umístěna pod širým nebem, na kryté terase, či ve stavbě pro ni přímo určené.
Letní kuchyň nám dává možnost užívat si ještě více pobyt venku. Pokud ji umístíme do blízkosti domu, bude snazší zavést do ní elektrický proud a vodu a také napojit odpad z dřezu na kanalizaci. Pro kuchyň ve vzdálenější části zahrady bude třeba vybrat jiné zdroje anebo se smířit s nutností provést výkopové práce, při nichž vezme za své nejbližší zeleň.
Odolné materiály
Vzhled může být rustikální, srubový, kdy hlavními materiály jsou dřevo a kámen, či minimalistický, který usnadňuje údržbu. Výběr materiálu je pro dlouhou životnost letní kuchyně klíčový, měli bychom ho volit jak s ohledem na možné znečištění, tak na povětrnostní podmínky, zejména velké teplotní rozdíly během roku a vyšší vlhkost v chladném počasí, která může vést ke vzniku plísní uvnitř skříněk. Ze dřeva jsou vhodné odolné druhy jako dub nebo teak, který neabsorbuje vlhkost a neplesniví. Nerezová ocel prověřená v profesionálních kuchyních je velmi odolná a snadno se udržuje v čistotě.
Trvanlivost a čistota by měly být hlavními kritérii také při výběru pracovní desky. Měla by být z nenasákavého materiálu. Ideální se z tohoto pohledu jeví neporézní žula. Pro kuchyně pod širým nebem je vhodnější světlý odstín, jenž slunce nerozpálí. Mramor má tendenci blednout a absorbovat mastnotu, beton musí být dobře provedený, jinak snadno praskne. Pracovní deska z nerezové oceli je jedním z nejlepších řešení jak kvůli snadnému udržení hygieny, tak pro nízkou hmotnost oproti kameni. Z nerezu může být také dřez, vhodnou volbou jsou ve venkovním prostředí dřezy s antibakteriální úpravou, například granitové.
Kuchyň pod střechou i pod širákem
Vybereme-li pro kuchyň místo na zastřešené terase, pergole nebo v přístavku, vybavíme ji spotřebiči totožnými s těmi v hlavní kuchyni. Zásuvky a vypínače, do nichž je budeme zapojovat, musí mít ochranu proti vlhkosti minimálně IP 67. V kuchyni vystavené celoročně přímému vlivu povětrnostních podmínek musí být spotřebiče a samozřejmě také jejich přívody chráněny před přímým stykem s vlhkostí. Sluneční záření, déšť i mráz mohou vést k destrukci přívodu plynu, v důsledku zmrzlé vody k prasknutí vodovodní přípojky a armatury. Bude tedy důležité varnou desku a gril zakrývat, na zimu odmontovat propan-butanové lahve a uklidit na suché místo, zavřít přívod elektřiny a vody.
Opravdu je využijeme?
Rozmyslet bychom si měli využití spotřebičů, jestli sem například instalovat velkou lednici a poběží nám možná zbytečně dvě, podobně tomu může být s troubou či myčkou. Zvážit bychom rovněž měli, zda pro víkendové a prázdninové vaření nepostačí varná deska se dvěma plotýnkami namísto čtyř. Bude-li letní kuchyň sloužit také k zavařování a dalšímu zpracování úrody, což je venku s ohledem na vzniklý nepořádek rozhodně praktičtější, pak bychom neměli u spotřebičů dělat žádné kompromisy. Součástí kuchyně může být venkovní krb s grilem, udírna, ale třeba i pec na chleba nebo pizzu. Záleží na stravovacích preferencích každé rodiny.
Na čem vařit
Co se týče zdrojů energie, elektrický proud představuje nejuniverzálnější volbu. Připojíme k němu nejen všechny kuchyňské spotřebiče včetně grilu, ale i osvětlení, větrák anebo infrazářič. Druhým nejběžnějším zdrojem je propan-butan. Pro příležitostné vaření postačí vařič s jedním či dvěma hořáky napojený na malou lahev nebo kartuš, ale můžeme s ním vyhřívat i sporák a gril, případně na něj připojit menší chladničku, infrazářič či lampu. Alternativou bude tam, kde je zavedení elektřiny problematické. Dřevem lze topit nejen v krbu, peci či udírně, ale rovněž v klasickém sporáku, kterým nahradíme elektrický typ.
Nádobí a kuchyňské náčiní
Do letní kuchyně si můžeme pořídit kompletní sadu nádobí a náčiní. Nemusí ho být být příliš, protože ho buď budeme na zimu uklízet, nebo musí být z materiálů, kterým neškodí mráz. Pro vaření na ohni je ideální litinové nádobí. Chybět by nemělo náčiní ke grilu, velké krájecí prkénko na maso a další zvlášť na zeleninu a ovoce, pečivo, různé cedníky, při častém grilování masa pak ostré steakové příbory, ke dřezu odkapávač na nádobí.
Na co myslet při vybavování
- Umístění kuchyně v dostatečné vzdálenosti od oken a sousedů kvůli pachům z vaření, případně kouři.
- Na dostatečnou výšku střechy či horní konstrukce pergoly, aby od otevřeného ohně nehrozilo riziko požáru.
- Dostatečné dimenzování elektrických rozvodů.
- Pro kolik lidí se bude standardně vařit.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a se svolením firem Tchibo, Outdoorchef, Fieldmann, Hrdina&České pískovce