Cibulička, česnek
Dá se říci, že jsou přírodními antibiotiky a že obsahují velké množství dalších látek prospěšných našemu zdraví. To je dost důvodů k tomu, abychom jim vyhradili místo na záhonu ve vlastní zahrádce.
Český česnek má výbornou štiplavou chuť a vůni a cibuli se v našich klimatických podmínkách dobře daří. Obojí uplatníme v mnoha chutných jídlech, navíc jsou česnek i cibule plné vitaminů, minerálů a dalších látek prospěšných lidskému tělu. Obojí také můžeme bez nějaké velké péče pěstovat na zahrádce. Jde jen o to, umět je včas sklidit, nechat je řádně proschnout a pak správně uskladnit.
Do polévky i na topinky
Česnek dobře roste především tam, kde je výživná půda a teplo. Sázíme ho na podzim, tedy od konce září do doby, než napadne první sníh, dá se ale sázet i na jaře. Před výsadbou se palička česneku rozebere na jednotlivé stroužky; sázíme jen ty, které nejsou poškozené nebo plesnivé. Stroužky sázíme asi 10 cm od sebe, zhruba 6 cm hluboko, do řádků, které jsou od sebe vzdálené asi 25 cm.
Česnek sklízíme obvykle během léta. Paličák se sklízí, když má jen několik dužnatých listů, a nepaličák, když nať leží při zemi. Sklizený česnek je nutné očistit od zeminy a usušit, teprve pak jej můžeme uskladnit. Obvykle ho spleteme do copů či svazků a sušíme na stinném místě, kde je dostatek vzduchu.
Po vysušení odstřihneme nať tak 3 cm nad hlavičkou a zkrátíme kořínky. Česnek musí být vždy na suchém a dobře větraném místě, jinak ho napadne plíseň a hniloba. Dobře uskladněný vydrží celou zimu.
Guláš bez ní neuvaříte
Cibule vyroste ze semínek nebo ze sazečky. Semena se vysévají do řádků, vzdálených od sebe asi 20 cm a hlubokých asi 2 cm. Sazečku sázíme pomocí sázecího kolíku do řádků asi 10 cm od sebe. Během růstu ji nehnojíme ani moc nezaléváme. Sklizeň cibule vyrostlé ze sazečky zahájíme v červenci, ze semínek pak v srpnu. Suchá nať by měla polehávat, ale v krčku by měla být ještě zelená.
Cibuli vyrýváme vidlemi tak, abychom ji nepoškodili. Po vytažení ji necháme chvíli proschnout přímo na záhoně. Pak ji očistíme od hlíny a za natě svážeme do trsů. Ty pověsíme na suchém vzdušném místě. Teprve až cibule proschne tak, až její slupka šustí, oddělíme natě a cibuli uskladníme. Pokud ji skladujeme na suchém a chladném místě, kde jsou teploty okolo 5 stupňů, vydrží až do jara.
Text Martina Lžičařová, foto Shutterstock a Thinkstock