Chytré hrnce vaří bez plotny

Existují chytré hrnce, které vaří, dusí, smaží i pečou, a nepotřebují k tomu ani plotnu. Stačí jim elektrická zásuvka. Vaří samy, zdravě a úsporně.

Příprava jídla se dá v těchto hrncích dopředu naprogramovat, pak už není třeba si jich všímat. Hotový pokrm může být po určitou dobu udržován teplý. Nádoby se svou velikostí hodí pro jednotlivce i větší rodiny, ideální jsou i do hodně malé kuchyně (nahradí běžné hrnce, pekáče a spotřebiče). Jsou snadno přenosné, můžeme je převážet mezi bytem a chatou, vzít je s sebou na dovolenou. Uspoříme s nimi čas i energii. Úprava potravin je v nich šetrná. Vnitřní nádoby s nepřilnavým povrchem jsou vyjímatelné.

Multifunkční elektrické hrnce

Jeden hrnec dokáže nahradit většinu běžně používaného nádobí. Umí vařit, dusit, vařit v páře, smažit, péct – dokonce i moučníky. Některý připraví i jogurty. Disponuje řadou funkcí, nevyžaduje stálou kontrolu při vaření ani míchání. Většinou má režim udržování teploty a možnost odloženého začátku vaření. Nemusíme přípravu hlídat a obávat se připálení. Složitá není ani údržba. Podle vybavenosti ho pořídíme od dvou tisíc korun výše.

Hrnce pro pomalé vaření

Jejich princip spočívá ve vaření při nízké teplotě po delší dobu, díky kterému si potraviny zachovají barvu, vitamíny a minerály. Získají výraznější chutě, proto stačí menší množství soli a tuku. Jídla jsou vhodná i pro diety. Vše dáme do hrnce najednou, zamícháme, nastavíme stupeň vaření a o hrnec se nemusíme víc starat. Jídlo se nepřipálí, zůstane šťavnaté.

Hrnce pro přípravu sous vide

Touto technikou připravujeme maso, ryby, zeleninu i brambory. Potraviny vložíme s kořením do vakuových sáčků, ty dáme do hrnce s vodou a nastavíme požadovanou teplotu. Vaření probíhá delší dobu při konstantní teplotě. Veškeré chutě se propojí, výživové hodnoty zůstanou, pokrm si zachová veškerou šťávu.

Parní hrnce

Vaření v páře patří mezi nejšetrnější způsob úpravy pokrmů vůbec. V jednotlivých patrech hrnce můžeme současně připravovat různé pokrmy, aniž by se míchaly chutě a vůně jednotlivých surovin. Je to ideální způsob dietní úpravy masa, ryb a zeleniny. Hrnce mohou mít i speciálně upravené parní koše pro přípravu různých směsí a omáček, funkci automatického vypnutí nebo uchovávání teplého pokrmu po určitou dobu.

Rýžovary

Jsou pomůckou ke správnému uvaření rýže, již zajišťuje technologie rovnoměrného rozvodu tepla po celém hrnci. Některé mají parní koš pro vaření zeleniny a dalších potravin. Po dovaření udrží hrnec rýži teplou i několik hodin.

Polotlakové hrnce

Nejedná se o hrnec elektrický, ale přesto je zajímavý. Unikátní poklice umožňuje vaření při zvýšeném tlaku nebo vaření v páře, takže příprava je rychlejší, nepřijdeme o chuť ani vitamíny, ale hrnec můžeme v případě potřeby snáze otevřít než klasický papiňák.

Text: Iva Tvrzová
Foto: archiv firem

Chytré hrnce vaří bez plotny