Chuťovky (nejen) silvestrovské

Rubrika: Recepty

Pro silvestrovské i jiné pohoštění připravíme drobné slané chuťovky, které překvapí kombinací surovin.

Chystáte se přivítat doma nebo na chalupě přátele a společně se rozloučit se starým rokem? Pokud rádi ochutnáváte něco nového, zapomeňte pro tentokrát na klasické chlebíčky a vyzkoušejte originální recepty. Osloví vás zajímavou kombinací chutí a jejich příprava není nijak časově náročná.

V receptech se kromě světlé a tmavé bagety objevuje i méně známé pečivo tramezzino a focaccia (koupíte je v některých supermarketech nebo pekařstvích). Tramezzino (čti tramecino) je speciální druh italského chleba z oblasti Benátek, jehož hlavní surovinou je bílá pšeničná mouka doplněná mlékem, pivovarskými kvasnicemi a vepřovým sádlem. Tmavá varianta obsahuje žitnou mouku. Prodává se nakrájený, bez kůrky, ve formě tenkých plátů 10 x 48 cm. Díky měkké a tvárné střídce je ideální na výrobu studených i grilovaných sendvičů, slaných dortů, wrapů apod.

Focaccia (čti fokača) je původem také italské pečivo s olivovým olejem, je to vlastně obměna pizzového těsta, často plněné sýrem, olivami a podobně. Má velmi široké využití pro zpracování za tepla i na studeno.

Jako náplň do chuťovek se dají použít různé zeleninové pomazánky. Zkuste například ajvar, čalamádu připravovanou především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli, pocházející ze srbské kuchyně.

Recepty s italským pečivem připravil Michal Suchánek, hlavní pekař a kuchař společnosti La Lorraine, jednohubky se sýrem Président nám přinesou chuť Francie a zeleninová pomazánka, doplněná na toustech sýrem a cherry rajčátky, přijde vhod i vegetariánům.

www.lalorraine.cz, www.president.cz, www.hellmanns.cz

Chuťovky z kornbagety

1 kornbageta, 100 g rajčat, 80 g mozzarelly, 100 g cukety, česnek (sterilovaný nebo pečený), sůl, pepř (6 porcí)

Kornbagetu nakrájíme na silnější kolečka a opečeme na elektrickém grilu. Stejným způsobem pracujeme i s rajčaty a cuketou – kolečka by měla mít stejnou velikost jako kolečka bagety. Omytou a osušenou zeleninu posolíme a popepříme a lehce zakápneme olivovým olejem před tím, než ji dáme grilovat. Na opečený plátek bagety vrstvíme grilovanou cuketu, mozzarellu a rajče. Dozdobíme buď stroužkem nakládaného česneku, nebo pečeného a vše propíchneme napichovátkem. Pro zvýraznění chuti můžeme kápnout trochu bazalkového pesta nebo přidat plátek parmazánu.

Pečený česnek

celé paličky česneku, olivový olej

Paličce česneku seřízneme vršek tak, aby byly svrchu vidět všechny stroužky. Potřeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a dáme péci do trouby na 220 °C na 45–60 minut. Na posledních 10 minut vyndáme z alobalu a dopečeme. Česnek můžeme také položit jen na pečicí papír. Pečením se ostrost česneku vytratí a bude mít mírně nasládlou chuť. Bude „téměř tekutý“, zlatohnědý. Mažeme ho na bagety s máslem nebo jíme jen tak.

Tramezzino s ajvarem

tramezzino světlé 1/2 plátu, 30 g ajvaru, 20 g rukoly, 30 g šunky od kosti, 20 g sýru Gouda (1 porce)

Plát tramezzina rozpůlíme a pomažeme ajvarem, poklademe plátky rukoly, přidáme plátky šunky a sýra a poté stočíme do rolády. Na několika místech propíchneme párátkem a pak nakrájíme na stejné díly. Při krájení rolády postupujeme opatrně, abychom červený ajvar nerozetřeli na řez. Jde o efektní, přitom velmi jednoduchý typ sendviče. Jako náplň můžeme použít různé druhy pomazánek, sýrů a zeleniny.

Neodolatelná kombinace

celozrnná bagetka, sýr Président Camembert, hroznové víno, vlašské ořechy, hruška

Hrušku nakrájíme na tenké plátky, hrozny rozkrojíme na polovinu, sýr na dílky a vlašské ořechy nasekáme na větší kousky. Bagetku pokrájíme na kolečka a postupně na ni klademe hrušku, sýr a hroznové víno. Posypeme vlašskými ořechy.

Francouzská inspirace

bílá bagetka, sýr Président La Brique, sušená rajčata, cherry rajčátka, rukola

Sýr nakrájíme na dílky, sušená rajčata na kousky a cherry rajčátka na osminky. Na nakrájenou bílou bagetku klademe postupně sýr, cherry rajčátka a sušená rajčata. Dozdobíme kouskem rukoly.

Zeleninová pomazánka na minitousty

100 g mrkve, 50 g kořene celeru, 50 g petrželového kořene, 100 g tvrdého sýra 20%, 2 lžíce majonézy Hellmann’s, 1 stroužek česneku, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Mrkev, celer, petržel a tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem, ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Mažeme na nakrájená kolečka bagetky nebo tmavého chleba, zdobíme kostičkou sýra či srolovanou šunkou a cherry rajčátkem nebo kouskem zeleného melounu, spojíme napichovátkem.

Vejce s lososovou pomazánkou

6 vajec, 2 lžíce majonézy Hellmann’s, 4 plátky uzeného lososa nebo šunky, 1 lžíce nasekaných kaparů, 1 menší cibulka, špetka soli a pepře, kopr na ozdobu

Lososa rozmixujeme na kaši nebo ho velmi jemně nasekáme nožem. Přidáme majonézu, na jemno nasekanou cibulku a kapary. Na tvrdo uvařená vychladlá a oloupaná vejce rozpůlíme. Pomocí lžičky na ně navršíme lososovou směs. Ozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.

Focaccia minisendviče

focaccia s rozmarýnem 1/3 plátu, 20 g ajvaru, 30 g grilované cukety, 30 g rukoly, 40 g uzeného masa, 30 g sýru Krolewski nebo Gouda (1 porce)

Z plátu focaccie uřízneme jednu třetinu, podélně ji rozkrojíme a pomažeme pikantním ajvarem. Připravíme si na grilu upravenou osolenou kořeněnou cuketu, kterou ve foccacii budeme prokládat plátky rukoly, uzeného masa a goudy. Zapečeme při nižší teplotě asi 150 °C. Při vyšší teplotě má totiž foccacia tendenci černat. Poté rozkrojíme na porce podle potřeby.
Obměna: místo uzeného masa dáme tyrolský špek a mozzarellu.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: ARCHIV FIREM

Chuťovky (nejen) silvestrovské