U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Chiraši s uzeným lososem
Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora
* 350 g oválné rýže
* 560 ml vody
* 6 lžic rýžového octa (nebo jiného)
* 200 g uzeného lososa
* 1 citron
* 2 lžíce světlých a 2 lžíce černých sezamových semínek
* 1 malá salátová okurka
* asi 2 cm čerstvého zázvoru
* 3 lžičky cukru
* asi 3 lžičky soli
Japonci nejprve připraví rýži, které říkají “suši”. Rýži dáme do vody, přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Pak necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Pokud není ještě měkká, přidáme dalších 10 minut. Mezitím nahřejeme 4 lžíce octa a přidáme 2 lžičky soli a cukru. Hotovou rýži touto marinádou pokapeme a promícháme. Rozdělíme do 4 misek, ozdobíme tenkými plátky okurky, které jsme předtím marinovali v octě, soli a cukru, dále malými kousky uzeného lososa, pokapanými citronovou šťávou, tenkými plátky citronu a zázvoru a opraženými sezamovými semínky. Japonci dokážou v miskách vytvořit dokonalé umělecké dílo. Vám se to jistě povede také.
A teď někam blíže k domovu.