Česká REMOSKA v zahraničí
Elektrická pečicí mísa REMOSKA® je již více než 50 let královnou českých kuchyní. Možná vás ale překvapí, že je velice populární i za hranicemi našeho státu. Její věhlas dokonce oslovil i konzervativní Britky.
Remoska® ve Velké Británii
Na britském trhu slaví Remoska® už 15 let! Zasloužila se o to rodačka z východočeské Proseče, paní Milena Grenfell-Baines, známá jako Lady Remoska. Paní Milena tehdy při předvánoční návštěvě Prahy koupila Remosku® své sestřenici, která si ji přála k Vánocům. Paní Milenu napadlo, že by byla praktická i pro anglické hospodyně. Domluvila se proto s výrobcem a pak se spojila se svou kamarádkou Michelle Kershaw, pracující jako Custom Director ve firmě, která se zabývá katalogovým prodejem. Michelle umístila moravský výrobek REMOSKA® ORIGINAL do katalogu pod sloganem „The best kept secret in Czech Republic”, v překladu „Nejlépe střežené tajemství v České republice”.
Ocenění
Remoska® se na britském trhu objevila poprvé v roce 2001 a v témže roce byla oceněna cenou prestižního časopisu „Good Housekeeping”, který hodnotí nové produkty na trhu. V průběhu prvního roku se v Británii prodalo 17 000 těchto pečicích mís (původních objednaných 1 500 kusů zmizelo během týdne!), do současnosti se ve Velké Británii prodalo více než 175 000 Remosek®. Jednu z nich mají dokonce na královském dvoře! Britský následník trůnu princ Charles ji převzal jako dar k šestašedesátým narozeninám od výrobce – společnosti Remoska s.r.o.
Historie Remosky®
Před dvěma lety to bylo už 50 let, kdy byla na Úřadě pro vynálezy (dnes Úřad průmyslového vlastnictví) zaregistrována ochranná známka pro originální český kuchyňský spotřebič Remoska®. Je až neuvěřitelné, že se tato elektrická pečicí mísa pouze s malými úpravami, které respektují geniální, prostou konstrukci, vyrábí dodnes. Společnost Remoska s.r.o. se sídlem ve Frenštátě pod Radhoštěm jich v loňském roce vyrobila 40 000.
Geniální kuchyňský pomocník Remoska® umí vařit, dusit, péct, smažit, zapékat a dokonce i ohřívat či rozmrazovat. To vše pouhým stisknutím hlavního spínače! Funguje na principu horního ohřevu s odvodem přebytečné páry. Pokrmy zůstávají šťavnaté a zachovávají si maximum svých živin a vitamínů. V Remosce® můžete vařit zcela bez tuku nebo jen s minimálním množstvím, hodí se tak i pro ty, kdo jedí dietně. Provoz spotřebiče je velmi hospodárný, má malou spotřebu energie, obsluha je nenáročná. V prodeji je Remoska® o objemu 2 nebo 4 litry a s nepřilnavou povrchovou úpravou Teflon®Classic a Teflon®Select. Lze si vybrat i v barvách.
Vyzkoušejte “remoskový” recept šéfkuchaře Patrika Bečváře – kuřecí stehna pečená v remosce s minibrambůrkami, cherry rajčaty a česnekem.
Na 5 porcí:
5 kuřecích stehen, 1 palička česneku, 120 g cibule, 500 g cherry rajčat, 1 kg brambor Grenaille, 30 g soli, 1 g pepře, 10 g tymiánu, 150 g másla
Postup:
Kuřecí stehna okořeníme solí a pepřem a vložíme je do Remosky®. Cibuli nakrájíme na hrubo, brambory rozpůlíme a neoloupaný česnek rovněž rozdělíme na poloviny. Všechny ingredience vložíme do Remosky®. Následně přidáme zbylé suroviny – tymián, máslo a cherry rajčata. Kuře pečeme přibližně 45 minut.
TEXT: REDAKCE
FOTO: REMOSKA®