U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
ČATNÍ Z VLASTNÍ ZAHRADY
Kategorie: Volný čas | Autor: iva
Výbornou přílohou k masům, sýrům a rýžovým pokrmům je čatní, mající původ
v Indii. Vaří se z nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce, součástí je vždy ocet, cukr a koření. Může být sladké, pálivé, kyselé nebo pikantní, hladké jako pyré nebo s celými kousky. Základní recept: na kousky nakrájenou zeleninu či ovoce, ocet a koření (někdy se přidává později) při mírném varu (částečně) rozvaříme, pak přidáme cukr, případně koření, a vaříme do zhoustnutí. Ve sklenicích necháme asi měsíc uležet.
Dýňové čatní
1 1/4 kg dýně (okrájená, bez semen, na 2-3 cm kostičky), 3/4 kg jablek (oloupaná, na hrubo krájená), 75 g čerstvého zázvoru (na nudličky), 3-4 čerstvé chilli papričky (na proužky, bez semen bude méně ostré), 2 lžíce bílých a 2 černých hořčičných semínek, 1 l ovocného octa, 1/2 kg cukru, 1 lžíce soli
Vše kromě cukru dáme do kastrolu a promícháme. Přivedeme k varu, zmírníme a za občasného míchání necháme probublávat 20-25 minut, dokud dýně nezměkne – nesmí se však rozvařit. Je-li směs suchá, přilijeme vodu. Přidáme cukr a za míchání mírně vaříme asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Plníme do horkých sklenic, uzavřeme a necháme 1 měsíc uležet.Podobně připravíme čatní z padaných jablek, hrušek, blum, zelených i červených rajčat, karotky atd.