U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Byliny pro lékárnu i kuchyni
Kategorie: Volný čas | Autor: Iva Tvrzová, FOTO ARCHIV
POPENEC BŘEČŤANOLISTÝ (Glechoma hederacea)
Openec, kundrlátek, kundrásek či moďátka – tak se také lidově nazývá nižší poléhavá aromatická bylina s drobnými, žilnatými, okrouhle srdčitými lístky s vroubkovaným okrajem, kvetoucí na jaře (někdy i na podzim) modrofialovými kvítky – popenec. Jeho požívání prý chránilo proti čarám a moru. Popenec roste na vlhkých loukách, v lesích, podél cest i na stinných zdech. Využívá se celá nať – bez květu i s květem. Rostlina obsahuje silice, třísloviny, hořčinu, saponiny, flavonoidy, vitaminy (hlavně C), pryskyřice, vosky.Sbírá se: olistěná nať před květem nebo v květu (nejlépe v dubnu až květnu, ale lze sbírat až do července). Suší se opatrně, do 30 °C, uchovává dobře uzavřená, chráněná před světlem.LÉČIVKA: Čaj se používá při chorobách dýchacích cest, chronickém kašli (při kašli a zahlenění i jako kloktadlo), podporuje trávení, činnost žlučníku, působí močopudně, zlepšuje látkovou výměnu (často se kombinuje s jinými bylinami – jitrocelem, černým bezem). Má protizánětlivé, dezinfekční a hojivé účinky, proto ho lze zevně využít k omývání bércových vředů, na hnisající rány. Slabý nálev z kvetoucí natě, použitý jako ušní kapky, pomáhá proti hučení v uších při kataru středního ucha.V KUCHYNI: Pro svou silně kořeněnou chuť se čerstvý přidává do polévek, omáček, bramborových a tvarohových jídel, do smažených vajec, omelet, pomazánek a salátů. S kopřivami se dává do velikonoční nádivky. Květy mohou obohatit májovou bowli. Sušený do směsí bylinek, používá se do polévek, omáček, dušených mas, karbanátků.