Bylinky pěkně po ruce
Při vaření se hodí mít po ruce čerstvé bylinky. Jsou aromatičtější a chutnější než sušené.
Nemáme-li k dispozici zahradu nebo bychom to měli na ni z kuchyně daleko, můžeme bylinky pěstovat na dvorku u domu. Jestliže tu není prostor na větší záhon, vytvoříme aspoň malý záhonek například odstraněním části dlažby a hlíny pod ní a vyplněním otvoru vhodnou zeminou. Místo pro trs bylinek najdeme třeba i vedle schodů, suchomilným bylinám se bude dařit na nízké kamenné zídce.
Pokud tyto možnosti nemáme, budeme zelené koření pěstovat v nádobách. V tom případě bude nejdůležitější zajistit bylinkám dostatek vláhy. Jestliže na chalupě pobýváme celé léto a rostliny můžeme pravidelně zalévat, bude se jim dařit i v běžně velkých květináčích. Bylinky lze také zasadit do starých hrnců, pekáčů, košíků a podobných zajímavě vyhlížejících obalů. Na dvorek je umístíme jednotlivě nebo do skupinek, na zem, na schody, na lavici nebo je pověsíme na stěnu.
Jestliže ale přijíždíme na chalupu jen o víkendech nebo méně často, musíme bylinkám zajistit vláhu jinak. Nejsnáze tak, že budou mít kolem sebe dostatek zeminy, která pojme a udrží větší množství vody než květináč. Pro výsadbu lze tedy využít větší kamenná koryta, truhlíky, plechové vaničky, koše vyložené netkanou textilií, smaltované lavory, kbelíky, sudy a podobně.
Nádoby by měly mít odtokový otvor, aby se rostliny při dešti v nahromaděné vodě „neutopily“.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: KLÁRA BAXOVÁ A SHUTTERSTOCK