U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
BUDU SUŠIT!
Kategorie: Kuchyně | Autor: EL
NÁPAD
Nejstarším způsobem konzervace je sušení. Časem ho nahradilo zavařování nebo zmrazování, ale prokázalo se, že sušením, na rozdíl od zmíněných moderních metod, se v ovoci a zelenině uchovává nejvíce vitaminů a minerálních látek. Navíc při sušení nemusíme používat cukr ani žádné konzervační látky. Produkty zahrádky si tak uchovávají nejvíc všeho zdravého, co v nich je. Dnes nejsme odkázáni jen na sušení v troubě nebo na lískách na sluníčku. Na trhu jsou praktické elektrické sušičky. Je z čeho vybírat, záleží jen na naší kapse. Sušit můžeme prakticky všechno. Z vlastní zkušenosti vím, že i tak šťavnaté plody, jako jsou jahody – ty menší vcelku, větší rozpůlené. Nevěřila jsem tomu, ale je to tak. Navíc mám jistotu, že mnou usušené ovoce je opravdu chemicky neošetřené. Nevypadá sice tak hezky, jako když si na trhu koupím třeba sušené meruňky. Jejich vzhled a vláčnost jsou totiž dány tzv. sířením. Já ty svoje budu mít sice tmavší, ale zdravější. Takže mě napadlo, že si letos udělám co největší forotu vitaminů na celé to další období, kdy už na větvičce nebude ani jediný plod. Ona taková mistička se sušeným ovocem je rozhodně pro mlsání u televize lepší, než chipsy nebo crackery.