Bramborový salát pokaždé jinak
Bramborový salát už neodmyslitelně patří – stejně jako kapr – k naší štědrodenní večeři. A se smaženým vepřovým řízkem je oblíbeným nedělním obědem kdykoliv během roku. Většina rodin má na tuto pochoutku svůj domácí, děděný recept, který se od těch ostatních trochu či více liší.
Asi nejčastěji se v našich domácnostech připravuje salát, který vedle brambor obsahuje také vařenou či sterilovanou mrkev a hrášek, sladkokyselou okurku, uzeninu, vajíčko na tvrdo a majonézu, to vše ochucené hořčicí, octem, solí a pepřem. Někdo ještě přidává pro zjemnění chuti nastrouhané jablko, jiný pro zvýšení pikantnosti třeba kyselé rybičky, další připravuje lehčí variantu bez majonézy, zato s kysanou smetanou.
Receptů existuje nekonečné množství, liší se nejen použitými ingrediencemi, ale i jejich vzájemným poměrem. Většinou podáváme salát vychlazený, ale existují i teplé varianty. Pokud tedy ještě nemáte ten „svůj“ recept, nebo rodina bezpodmínečně netrvá na tom „od babičky“, a chtěli byste vyzkoušet něco nového, inspirujte se následujícími předpisy. Některé jsou použitými surovinami pro vás možná trochu neobvyklé, ale třeba právě jeden z nich se trefí do vaší chuti a získá si vás. Jestli nechcete nic u sváteční večeře riskovat, vyzkoušejte si novou variantu některý den nejprve „nanečisto“, do Vánoc to ještě stihnete.
Salát s olivami a sušenými rajčaty
1000 g brambor, sůl, pepř, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka (se slupkou), 100 g hrášku, 100 g nakládaných cibulek, 250 ml majonézy Hellmann’s Light, 100 g zakysané smetany, 80 g zelených a černých oliv, 4 sušená rajčata, snítka bazalky, 2 cherry rajčátka
Brambory uvaříme a vychladlé nakrájíme na hranolky, osolíme a opepříme. Celer oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, jablka nakrájíme na nudličky. Brambory smícháme s celerem a jablky, přidáme hrášek, cibulky, majonézu a zakysanou smetanu a vše lehce promícháme. Pak přidáme na kolečka nakrájené olivy, na nudličky nakrájená sušená rajčata a nasekanou bazalku a znovu opatrně promícháme. Hotový salát ozdobíme cherry rajčátky a lístkem bazalky.
Bramborový salát s koriandrem
2000 g brambor, 1/2 hrnku bílého vinného octa, 1/3 hrnku olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíce čerstvého jemně nastrouhaného zázvoru, 1 lžička čerstvé jemně nakrájené chilli papričky, 1/2 hrnku jemně nakrájeného koriandru
Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a uvaříme. Scedíme, ještě horné dáme do mísy a přelijeme dresinkem, který připravíme ušleháním octa, oleje, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru a nakrájených papriček. Posypeme koriandrem a ihned podáváme.
Bramborový salát s kozím sýrem
400 g červených brambor, 4 plátky slaniny, 1 dl olivového oleje, 3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 lžíce jarní cibulky, sůl, pepř, 80 g kozího majonézy Hellmann’s light, svazeček sýra
Brambory uvaříme, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na drobno a osmahneme. V míse vymícháme ocet, sůl, pepř, olivový olej a smícháme s cibulkou nakrájenou na tenká kolečka, nakrájenými brambory, osmaženou slaninou a nakrájeným sýrem. Brambory lze místo vaření upéct ve slupce na hrubozrnné soli – lépe pak nasáknou majonézový dresink.
Obměna: Do salátu můžeme přidat oloupanou hrušku pokapanou citrónem a medem a přidat vlašské ořechy, které se výborně ke kozímu sýru hodí a zvýrazní tak jeho chuť.
Bramborový salát s houbami
500 g brambor, 2 jarní cibulky (pouze bílá část), 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hnědého cukru, balzamikový ocet, 1 sklenička nakládaných hub (asi 200 g), 180 g majonézy kremžské hořčice, čerstvě mletý Hellmann’s Light, 1 lžíce pepř, sůl, lístky rukoly
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, pak oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na rostlinném tuku. Jakmile začne zlátnout, přidáme cukr, zakápneme octem a necháme odpařit veškerou tekutinu. Brambory, scezené houby a cibulku smícháme, přidáme majonézu a hořčici, lehce promícháme a dochutíme pepřem, případně i solí. Před podáváním ozdobíme lístky rukoly.
Bramborový salát s lusky cukrového hrášku
200 g lusků cukrového hrášku, 100 g brambor, 1 červená paprika, 250 g cherry rajčátek, 4 listy dubového salátu, 5 listů salátu lollo biondo, 60 g potočnice, parmazán na ozdobu; česnekové krutony: 3 plátky ciabaty, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku; dresink: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce majonézy Hellmann’s, 1 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce citronové štávy, 15 g hnědého cukru, drcený pepř
Uvařené a oloupané brambory, lusky, papriku a rajčátka nakrájíme na kousky. Saláty omyjeme, necháme okapat a natrháme, poté vše promícháme. Plátky ciabaty nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olivový olej s prolisovaným česnekem, přidáme ciabatu a opečeme ji do zlatova. Opečené pečivo položíme na papírový ubrousek a zbavíme přebytečného tuku. Suroviny na dresink šleháme asi 2 minuty elektrickým šlehačem. Před podáváním nalijeme hotový dresink na směs zeleniny a posypeme česnekovými krutony a hoblinkami parmazánu.
Bramborový salát s jablky
2000 g brambor, 1/3 hrnku citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, Ľ lžičky mletého bílého pepře, 1/2 hrnku majonézy, Ľ hrnku zakysané smetany, 2 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka, 2 malé salátové okurky, po 1 lžíci jemně nakrájené pažitky a petrželky, 2 středně velká jablka, vlašské ořechy na ozdobu
Uvařené brambory nakrájíme po vychladnutí na větší kostky. Z citronové šťávy, oleje a pepře umícháme zálivku, kterou přelijeme nakrájené brambory. Zlehka promícháme a dáme vychladit. Před podáváním salát přelijeme majonézou, smíchanou s kysanou smetanou a kondenzovaným mlékem. Přidáme na kostičky nakrájená jablka a okurku, pažitku a petrželku a lehce promícháme. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: HELLMANN’S