Bramborové saláty

brambora

Foto: Shutterstock

Když se řekne bramborový salát, většina z nás si představí vánoční klasiku, kterou si každá rodina připravuje tak trochu podle svého. Přitom existuje nespočet tradičních i méně obvyklých variant, jimiž můžeme obohatit svůj každodenní jídelníček.

teplý bramborový salát se slaninou

Foto: Shutterstock

Vídeňský bramborový salát bez majonézy

  • 600 g brambor, 50 ml slunečnicového oleje, 300 ml hovězího vývaru, 1 větší červená cibule, čerstvá cibulová nať nebo pažitka, 50 ml vinného octa, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 2 lžičky cukru, 1,5 lžičky soli, pepř podle chuti

Omyté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme odpařit. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Marinádu na salát připravíme tak, že přivedeme k varu hovězí vývar a dochutíme jej červeným vinným octem, estragonovou hořčicí, solí, pepřem a cukrem. Do vývaru přidáme kostičky cibule a necháme pár minut odstát. Brambory oloupeme, nakrájíme a vložíme do velké mísy. Plátky brambor přelijeme marinádou, jemně promícháme a necháme marinovat nejméně 20 minut. Salát ještě podle potřeby dochutíme a podáváme posypané čerstvě nakrájenou pažitkou nebo cibulovou natí. Přelijeme slunečnicovým olejem a promícháme.

vánoční bramborový salát

Foto: Shutterstock

Vánoční bramborový salát

  • 1 kg brambor, 1 větší mrkev, 1 kořen petržele, 1 cibule, 100 g celeru, 150 g kyselých okurek, 1 malá plechovka sterilovaného hrášku, 3 lžíce nálevu z okurek, 4 vejce natvrdo, 250 ml majonézy, 2 lžičky hořčice, sůl a pepř

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, celer a petržel očistíme a povaříme, aby změkly. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stejně tak nakrájíme okurky, vejce a vychladlou kořenovou zeleninu a uvařené a oloupané brambory. Ve větší míse pak vše důkladně promícháme s hráškem, majonézou, hořčicí, okurkovým nálevem, osolíme, opepříme a nejméně čtyři hodiny necháme odležet v lednici.

bramborový salát s tuňákem

Foto: Shutterstock

Tuňákový bramborový salát s olivami

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (180 g), 600 g brambor, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 vejce uvařená natvrdo, 100 g černých oliv, 4 lžíce majonézy, šťáva z poloviny citrónu, 2 lžičky cukru, snítka kopru, sůl

Brambory omyjeme, ve slupce uvaříme doměkka a slijeme. Po vychladnutí je oloupeme, nakrájíme na menší kousky. V menší misce připravíme zálivku z majonézy, citrónové šťávy, cukru, soli a hořčice. Zálivku opatrně smícháme s bramborami a pak postupně přidáváme vejce, kousky tuňáka, černé olivy a nasekaný kopr a už jen lehce promícháme.

bramborový salát s olivami

Foto: Shutterstock

Exotický bramborový salát

  • 500 g brambor, 3 řapíky celeru, 50 g černých oliv, 10 ml kokosové smetany, 1 lžička kurkumy, šťáva z půlky limetky, lžíce tekutého medu, 1 lžička římského kmínu, hladkolistá petržel nebo koriandr, sůl

Uvařené brambory a řapíkatý celer nakrájíme na kousky. V malém kastrůlku zahřejeme kokosovou smetanu, ale nevaříme. Za stálého míchání přidáme kurkumu, římský kmín, med a limetkovou šťávu, podle chuti osolíme. Směsí přelijeme připravené brambory a celer, promícháme a posypeme nakrájenými olivami a petrželí či koriandrem.

vídeňský bramborový salát

Foto: Shutterstock

Teplý bramborový salát s opečenou slaninou

  • 800 g brambor, 200 g anglické slaniny, 2 lžíce hořčice, 50 g másla, pažitka nebo jarní cibulka podle chuti, sůl a pepř

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, osolíme a vaříme doměkka. Zatímco se brambory vaří, na pánvi rozpustíme máslo a pozvolna na něm opečeme nakrájenou anglickou slaninu dozlatova, stáhneme plamen a přimícháme hořčici. Brambory slijeme, krátce je necháme odpařit a hned smícháme s opečenou slaninou. Ozdobíme nasekanou pažitkou nebo jemně pokrájenou jarní cibulkou a podle chuti ještě dosolíme a opepříme.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Bramborové saláty