Barevné Velikonoce
Pro většinu z nás je oslava příchodu jara a Velikonoc spojena především s dobrým jídlem a pitím. Rodina se schází u slavnostně prostřeného stolu, který láká klasickými velikonočními pochoutkami. Samozřejmě nesmí chybět sladká tečka nakonec. Vedle oblíbené „klasiky“, jako je mazanec a beránek, můžete své blízké překvapit a připravit jim i něco nového. Třeba veselý marcipánový dort nebo velikonoční drchanice.
Marcipánový dort
Na krém:
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 500 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 200 g marcipánu
Na piškotový korpus:
- 6 vajíček
- 1½ šálku (250g) mouky
- 1½ šálku (250g) cukru
- 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
- 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
Na polití korpusu:
- 2/3 šálku vody
- 3 lžíce cukru
- citronová šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce Amaretta
Navíc:
- meruňková marmeláda
- 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)
Příprava piškotového korpusu:
Předehřejte troubu na 170ºC.
Připravte si kulatou pečicí formu (průměr 27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.
1. Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.
2. Vyšlehejte vejce s cukrem.
3. Přidejte mouku s kypřicím práškem.
4. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru máslová příchuť a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečicí formy a pečte 40 minut.
5. Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
6. Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
Příprava krému:
Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudinkem. Vařte pudink podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru máslová příchuť. Postupně po lžících ji přidávejte do pudinku tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
Dokončení:
Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.
Dort seshora a ze stran potřete krémem a dozdobte marcipánovou dekorací.
Babiččin mazanec
Ingredience na 4 malé mazance:
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g rostlinného tuku Hera
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- sůl
- 1 ½ kostky droždí
- trochu vlažného mléka
- rozinky
- mandle
Droždí smíchejte s trochou mléka a cukru a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklý rostlinný tuk Hera s cukrem a vejci, poté přidejte mouku, sůl a trochu mléka. Smíchejte a přidejte kvásek. Vypracujte těsto, které se nebude lepit na mísu. Ke konci do těsta zapracujte rozinky a pokrájené mandle. Těsto nechte kynout aspoň 2 hodiny na teplém místě. Vypracujte čtyři bochánky, které přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvilku kynout. Mazance potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C do zlatova.
Staročeský mazanec
- 3 žloutky
- 90 g cukru
- 105 g Hery
- 380 g polohrubé mouky
- špetka soli
- špetka muškátového květu
- 2dl mléka
- 42 g droždí
- hrst rozinek
- 60 g kandované pomerančové kůry nebo ovoce
- citronová kůra
- hrst posekaných mandlí
- 1 vejce na potření
Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem. Pak na pomoučeném vále znovu propracujeme, přidáme
v rumu namočené a okapané rozinky, kandované ovoce a z těsta vytvarujeme bochánek. Do pečicí mísy Remoska® dáme na dno pečicí papír, na který položíme mazanec, a ještě asi 20 minut necháme v teple kynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme asi 25 minut. Remosku vypneme a mazanec necháme ještě chvíli dojít.
Šlehačkový beránek
Ingredience:
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
- 125 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- 3 vejce
- 60 g rostlinného tuku Hera
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 g hladké mouky
V míse utřete změklý rostlinný tuk Hera s cukrem a vejci, poté přidejte mouku a kypřicí prášek. Přilijte smetanu a míchejte, dokud nebude těsto krásně hladké. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy na beránka, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 50 minut.
Velikonoční drchanice
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 100 g cukru
- 6 lžic bílého vína
- 4 žloutky
- citrónová kůra
- vanilka
- olej na osmažení
Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku. Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.
Ratibořické velikonoční bochánky
Na těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 4 dl mléka
- 60 g droždí
- 6 žloutků
- 250 g práškového cukru
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 200 g rozinek
- 200 g mandlí
- 2 dcl rumu
- špetka badyánu
- 1 lžička roztlučených švestkových jadérek (nebo hořkých mandlí)
- 1 lžička soli
- 1 lžička citrónové kůry
Na cukrovou polevu:
- 5 bílků (čerstvých)
- 500 g přesátého moučkového cukru
- 2 lžíce vymačkané šťávy z citrónu (přecedit)
- Zdobení – Kuličky Dr. Oetker
Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Pokud zrovna nemáte chuť na polevu, můžete je ještě horké potřít rozpuštěným rostlinným tukem Hera máslová příchuť a obalit v cukru.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER A REMOSKA®