U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Báječné meruňky
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
Zralé plody meruněk si většina z nás spojuje s létem -jednak svým vzhledem připomínají zlaté sluníčko na prázdninové obloze, jednak báječně „letně“ chutnají.
Meruňky jsou vedle jahod a třešní jedním z nejoblíbenějších, typicky letních druhů ovoce. Chutnají čerstvé samotné i v ovocných pohárech nebo třeba s jogurtem. Velmi oblíbené jsou nejrůznější meruňkové moučníky a knedlíky. Čerstvé i sušené plody se používají do nákypů (tvarohových, krupicových, rýžových, jáhlových apod.). Věřte nevěřte, meruňky se mohou přidávat i k masu. Pro kuchyňské zpracování se hodí nejen čerstvé meruňky, ale i mražené, sušené či kompotované, a také meruňkový džem. Při velké úrodě meruněk je praktické pro použití v pozdější době část meruněk zmrazit (nejlépe půlky vypeckovaných plodů) nebo zavařit – buď jako kompot nebo jako džem.
Meruňky jsou nejen dobré, ale i zdravé. Čerstvé zralé plody obsahují hodně vlákniny a mají poměrně málo kalorií. Jsou dobrým zdrojem beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A, který patří k antioxidantům. Sušené meruňky jsou sice kaloričtější než čerstvé, ale sušením se také zvyšuje koncentrace beta-karotenu, draslíku a železa.
Některé sušené meruňky jsou hezky oranžové, protože při jejich sušení byly použi
siřičitany – a na ně mohou být někteří lidé alergičtí. Ti by měli zvolit nesířené meruňky hnědé barvy. Kompotované meruňky mají oproti čerstvým a sušeným sice poloviční množství beta-karotenu, ale šťáva obsahuje
vitamin C. * so vložíme do pekáčku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, na plátky nakrájené oloupané mandle, zalijeme částí kompotové šťávy, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut, až je kuře měkké. Maso přendáme do misky, ostatní slijeme do kastrolku, vmícháme trochu škrobu, rozmíchaného ve lžíci studené vody, přidáme pokrájené kompotované meruňky a krátce povaříme. Kuře na talíři přelijeme meruňkovou omáčkou, podáváme s rýží.
Meruňkové knedlíky
3 vejce, 125 g másla, 2 lžíce cukru, 375 g (1 a1/2 balíčku) netučného měkkého tvarohu, 150 g polohrubé mouky, čerstvé meruňky Ušleháme vejce se změklým máslem a cukrem do pěny. Vmícháme tvaroh amouku. Jemné těsto necháme aspoň hodinu ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kulaté knedlíky, do kterých dáváme vypeckovanou meruňku. Vkládáme do vařící vody, vaříme krátce, jen co knedlíky vyplavou na povrch nebo jen o chviličku déle. Knedlíky můžeme servírovat posypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo máslo nahradit kysanou smetanou. Můžeme také na sucho opražit na pánvi strouhanku, smíchat ji s cukrem a knedlíky ve směsi obalit. Pak už jen polít rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.
Jahelník se sušeným ovocem
300 g jáhel, 1 l mléka, 200 g sušených meruněk a švestek, 100 g cukru, 50 g másla, 2 vejce Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Jáhly propláchneme vlažnou vodou, necháme okapat, dáme do hrnce, zalijeme mlékem a za občasného míchání uvaříme do měkka. Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Promícháme s prochladlou jáhlovou kaší a vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs rozetřeme na vymazaný pekáček nebo do zapékací formy a poklademe okapaným ovocem. Zapečeme v předehřáté troubě. Horké porce na talíři pocukrujeme.
Tvarohovo-meruňkový koláč
500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g tuku, 1 vejce, 160 g moučkového cukru, asi 600 g meruněk, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu náplň: 500 g měkkého tvarohu, 400 ml mléka, 1 vejce, 130 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr Smícháme mouku, prášek do pečiva, změklý tuk, vejce, cukr a zpracujeme prsty na drobenku. Asi 2/3 drobenky rozložíme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme tvarohovou náplní, poklademe půlkami vypeckovaných meruněk a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna upečeme.
Meruňkový crumble
500 g meruněk, 50 g hnědého cukru, na žmolenku: 125 g hladké mouky, 75 g másla, 50 g ovesných vloček, 75 g hnědého cukru Nakrájené meruňky dáme do ohnivzdorné misky a posypeme cukrem. Uděláme žmolenku: mouku propracujeme prsty s máslem, pak přidáme vločky a 50 g cukru a dobře promícháme. Navrstvíme na ovoce a posypeme zbytkem cukru. Pečeme v troubě při 180 °C asi 45 až 50 minut. Jíme teplé i studené.
Kuře v meruňkové omáčce 1 celé kuře, mandle, 1 mrkev, kompotované meruňky, trochu Solamylu, na marinádu: 400 g meruňkové marmelády a 30 ml sójové omáčky Kuře naporcujeme na menší kousky a vložíme do marinády, umíchané z džemu a sójové omáčky. Necháme uležet asi 12 hodin. Pak maty ZDRAVÉ A CHUTNÉ MLÉKO dostatečná konzumace mléka je pro zdravou výživu důležitá, zajišťuje totiž příjem vápníku, nezbytného pro zdravé kosti. ten, komu bývá po konzumaci mléka těžko, protože jeho tělo špatně tráví mléčný cukr (laktózu), by měl vyzkoušet novinku: mléko Lactel Lehké ráno. díky využití laktázy – enzymu štěpícímu laktózu – obsahuje o 90 % méně laktózy, a je proto lehce stravitelné, přitom poskytne stejné množství vápníku a bílkovin jako běžné mléko. Lactel Lehké ráno obsahuje jen 1,2 % tuku, ale jak potvrzují vášniví konzumenti mléka, má opravdu vynikající chuť. mléko z mlékárny kunín koupíte v běžné obchodní síti, doporučená cena litrového balení je 29,90 kč.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: SHUTTERSTOCK