Asijská inspirace
Chutě a vůně asijské kuchyně jsou nesmírně rozmanité a výrazně se liší podle jednotlivých oblastí. Ať už se jedná o Vietnam, Indii, Thajsko, nebo Čínu, pro všechny je typické použití čerstvých surovin, spousty zeleniny, exotických bylin a koření.
Polévka pho bo
2–3 velké morkové kosti, 500 g hovězí kližky, 80 g čerstvého zázvoru, 1 svitek skořice, 1 větší cibule, 5 hvězdiček badyánu, 3–4 tobolky kardamomu, sůl, 4 porce rýžových nudlí, svazek koriandru, 4 jarní cibulky, svazek zelené perily (vietnamské máty), 2–3 chilli papričky, 1 limeta, rybí omáčka
Do hrnce dáme morkové kosti, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Aby vývar zůstal čirý, během varu sbíráme pěnu, která se na povrchu vysráží. Asi po dvou hodinách přidáme kližku, nakrájený zázvor, cibuli, koření a vaříme na velmi mírném ohni další dvě až tři hodiny do změknutí. Zatímco máme na plotně vývar, připravíme si ostatní suroviny do polévky. Bylinky omyjeme a nasekáme. Jarní cibulku a chilli papričku nakrájíme na jemná kolečka. Nudle dáme na hodinu namočit do studené vody. Poté je po dobu 30 sekund uvaříme v horké vodě, scedíme a rovnou rozdělíme do misek.
Když je vývar hotový, scedíme jej a maso nakrájíme na tenké plátky. Polévku servírujeme tak, že do misek k rýžovým nudlím přidáme maso, cibulku, chilli papričku i nasekaný koriandr a perilu, vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme. Podle potřeby můžeme dochutit šťávou z limetky a rybí omáčkou.
Zelené kari
300 g kuřecích prsou, 1 lžíce zelené kari pasty, čerstvý zázvor, 1 ks citrónové trávy, 150 ml kokosového mléka, 1 lžíce rybí omáčky, 200 g cukety, 200 g zeleného hrášku, 1 čerstvá chilli paprička, lístky čerstvé thajské bazalky, šťáva z limetky, olej, sůl
Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, orestujeme na oleji na rozpálené pánvi a odložíme stranou. Na stejné pánvi osmahneme i cuketu a hrášek do změknutí a také odložíme. Ve stejné pánvi na malém množství oleje opražíme kari pastu, přidáme polovinu kokosového mléka a provaříme do mírného zhoustnutí. Do vzniklé omáčky přidáme na silnější plátky nakrájený zázvor, citrónovou trávu, rybí omáčku a chilli. Po převaření omáčky přidáme předem připravenou zeleninu a maso, přilijeme zbytek kokosového mléka a necháme povařit. Nakonec vyjmeme kousky zázvoru, dochutíme limetkovou šťávou, rybí omáčkou a na talíři posypeme thajskou bazalkou. Podáváme s jasmínovou rýží.
Kuřecí tikka masala
250 g tučného jogurtu, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 2 lžičky koření garam masala, 2 lžičky soli, pepř, 500 g kuřecích prsou, 4 lžíce přepuštěného másla nebo oleje, 1 cibule, 1 lžička kurkumy, 1 lžička papriky, 250 g krájených loupaných rajčat, čerstvý nasekaný koriandr
Jogurt v misce smícháme s jednou lžicí zázvoru, česnekem, opepříme, přidáme lžičku soli a koření garam masala. Do směsi vložíme kuřecí maso nakrájené na kousky, uložíme do lednice a necháme minimálně 2 hodiny, lépe však přes noc, marinovat. Na pánvi rozpálíme tuk, zprudka maso opečeme a dáme je stranou. Ve výpeku pak orestujeme cibuli, česnek, zázvor, chilli papričku. Přidáme lžičku koření garam masala, kurkumu, sladkou papriku, rajčata, lžičku soli, podlijeme asi 100 ml vody a dusíme 10 minut. Pak omáčku rozmixujeme, vložíme do ní maso a ještě krátce povaříme. Při podávání posypeme nasekaným čerstvým koriandrem.
Letní závitky s krevetami
10 plátků rýžových kulatých papírů, 30 středních uvařených krevet, 200 g rýžových sušených nudliček vermicelli, 1 salátová okurka, pár lístků čerstvého listového salátu, svazek čerstvé máty, svazek čerstvého koriandru, 1 limetka, sójová omáčka, 1 lžička cukru, rybí omáčka
Nejdříve si připravíme náplně. Okurku nakrájíme na dlouhé jemné proužky, rýžové nudličky dáme do hlubší mísy, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut stát. Hotové nudle slijeme do cedníku a propláchneme studenou vodou. Do hlubšího talíře nebo misky si připravíme vařící vodu na rýžový papír a vedle něj položíme velký mělký talíř na balení závitků. Rýžový papír namočíme na pár sekund do horké vody. Jakmile změkne, vyndáme jej, necháme okapat a položíme na prázdný talíř. Nejdříve dáme doprostřed papíru lístky koriandru a krevety, přidáme rýžové nudle, okurku a lístky salátu, navrch lístky máty. Spodní část papíru přehneme přes náplň, jako kdybychom chtěli udělat obálku. V polovině balení přidáme obě strany přehnutím ke středu a pokračujeme v balení. Krevety a bylinky by měly prosvítat a být uprostřed rolky. Odložte ji stranou a pokračujte s dalším plátkem rýžového papíru. Při podávání můžeme závitky namáčet do omáčky, kterou připravíme smícháním šťávy z limetky, chilli papriček, česneku, cukru a rybí omáčky.
Losos v teriyaki omáčce
400 g lososa, 4 lžíce třtinového cukru, čerstvý zázvor, červená chilli paprička, 4 lžíce omáčky teriyaki, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 limety, 2 lžíce oleje, 2 lžičky bílého sezamu, 2 jarní cibulky
Do malého kastrůlku dáme 6 lžic horké vody a cukr. Když se cukr rozpustí, přidáme zázvor a chilli. Přivedeme k varu a asi po 5 minutách, až tekutina zhoustne, sejmeme z ohně a přidáme sójovou omáčku a citronovou kůru a šťávu. Pak si připravíme kousky lososa, které napícháme na špejle. Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej, vložíme do něj lososové špízy a opékáme 30 vteřin ze všech stran, aby zhnědly. Přidáme omáčku a necháme pobublávat 2–3 minuty, dokud se v ní ryba neobalí. Podáváme s rýží a podušenou zeleninou, posypanou sezamovými semínky a jarní cibulkou.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock